Вадят от избирателните списъци негласувалите

Политика

20-04-2016, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В бюлетина ще има квадратче “не подкрепям никого”

Мъртвите души” в избирателните списъци значително ще намалеят. Това прогнозира проф. Михаил Константинов, след като вчера правна комисия прие поредните промени в Изборния кодекс, пише в. "Труд". Те предвиждат гражданите, които не са отишли да гласуват, да бъдат заличавани от изборните списъци. Ако при следващ вот някои от тях решат да отидат до урните, ще трябва да подадат нотариално заверено писмено заявление до 30 дни преди изборите. Ако пропуснат този срок, пак ще могат да гласуват, но с молба до кмета.
Няма да бъдат заличавани хора с трайни увреждания, българи, които са в чужбина, както и тези над 70-годишна възраст. “Както винаги, дяволът се крие в детайлите”, коментира проф. Константинов. Той попита как точно ще бъде установено колко българи са в чужбина, като се има предвид свободното придвижване в ЕС.
Правната комисия реши, че гласувалите може да получават стимули, но томбола с разиграване на коли и телевизори няма да има. Министерският съвет ще решава в какъв вид и размер да бъдат стимулите за изрядните граждани.
Депутатите от Патриотичния фронт се отказаха от предложението негласувалите работещи да се глобяват с 50 лв., а на социално слабите да бъдат спирани помощите за 3 месеца.
На избори в бюлетина ще има квадратче “не подкрепям никого”, реши правната комисия. Този вот няма да се счита за действителен, но ще се обявява като процент.