Фотографът Стоян Ненов взе “Пулицър”

Общество

20-04-2016, 06:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Призът е за снимка от бежанската криза в Македония

За първи път българин получи престижната награда за журналистика “Пулицър”. Стоян Ненов, който работи в Ройтерс, спечели отличието в категорията за фотография. Снимката, грабнала приза, показва драматичен момент от живота на бежанци.
Кадъра Стоян Ненов направил в македонския град Гевгелия на границата с Гърция на 15 август. Снимката показва как полицай с палка в ръка се кани да удари бежанец, който опитва да се качи на влак през прозореца.

“Много съм щастлив, че получавам толкова престижна награда. Благодаря за интереса на в. “24 часа”. Не съм очаквал да спечеля точно с тази снимка, но знаех, че темата за бежанците ще бъде отличена. Бях сигурен, че отличната работа на агенция Ройтерс по темата ще бъде забелязана. От сутринта е тотална лудница, около 150 френд рекуеста, десетки съобщения, есемеси, нонстоп ми звъни телефонът и аз затварям - не мога да работя, а съм още в Идомени. Славата ме съсипа, като се прибера, ще ходя с шапка и очила”, пошегува се пред “24 часа” Стоян Ненов.
Българинът споделя приза с още 7 свои колеги от Ройтерс и 4-ма фотографи на в. “Ню Йорк Таймс”. Всички те са отразили със снимки бежанската криза в Европа и Близкия изток. Темата за мигрантите стана основна тема на тазгодишните награди “Пулицър”, пише в. "24 часа".
Те се връчват за 21 постижения. В 20 от тези категории победителят получава 10 000 долара и сертификат. Изключение прави категорията “Журналистика в служба на обществото”, за която се дава златен медал.
Едни от първите спомени на Ненов за фотографията го отвежда в началото на 80-те години. Тогава баща му го снимал, докато се преструвал, че говори по телефона или играе със сестрите си около пластмасов басейн. Започнал да учи фотография през 1995 г., но се запалил истински едва като стажант във вестник “Демокрация”.
Започнал да работи за Ройтерс през януари. Валял силен сняг и първата му задача била да отрази лошото време. Карал около покрайнините на София в ранните часове в търсене на хора, които чистят затрупаните си коли от снега.
Историята, която оставя най-дълбока следа у него, се случва на първата му командировка в чужбина.
През 2006 г. отива в Израел и палестинските територии
“Отвори ми очите. Отидох да помогна в отразяването на парламентарните избори в Палестина. Тогава чак осъзнах какво е всъщност да работиш като фотограф за едно от най-натоварените бюра на Ройтерс”, споделя Ненов.
Неговите любими теми са социалното неравенство, правата на човека, проблемите на малцинствата и расизмът. Според фотографа една добра снимка трябва
да има значение за всички независимо от техния социален статус или географско местоположение.
“През годините научих, че е важно да бъдеш добър с всички и никога да не вземаш работата си за даденост”, споделя още фотографът. Възхищава се на бразилеца Себастиао Салгадо заради решението му да остави кариерата си като икономист, за да стане фотограф.
“Една от любимите ми снимки показва ромски музиканти, свирещи пред ритуална клада”, казва Ненов. За да прогонят злите духове, местните хора редят стари гуми върху борово дърво и ги палят. Циганите танцуват в ритъма на музиката.
“Ритуалът беше забранен заради протести на екоактивисти. Въпреки това гледката беше вълнуваща”, разказва Ненов. Снимката му е направена на празника Сирни Заговезни в българското село Добринище. Обича да снима с фотоапарат Canon 5D Mark II.