Турция постави на Брюксел ултиматум за визите

Свят

20-04-2016, 07:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гърция е върнала на Анкара едва 300 мигранти досега

Турция ще спре да изпълнява споразумението с ЕС за бежанците, ако Брюксел не спази обещанието си от юни турските граждани да пътуват безвизово в страните от Шенгенската зона. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от електронното издание "ИЮ Обзървър". "Твърдо вярвам, че визите ще отпаднат през юни. Ако това обаче не се случи, тогава никой не може да очаква от Турция да продължава да спазва поетите ангажименти", заяви той часове преди да се срещне с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Страсбург по време на Парламентарната сесия на Съвета на Европа (ПАСЕ), на която и двамата лидери се изказаха.
"Турция е задължена да спази всички изисквания на ЕС, за да получи либерализация на визовия режим за гражданите си", бе отговорът на Юнкер на предупреждението на Давутоглу. Турция трябва да изпълни 72 условия, поставени й от ЕК. Последният преглед на прогреса на Турция показва, че 19 от условията са изпълнени, а другите са в процес на реализация. Според шефа на ЕК сключеното на 18 март в Брюксел споразумение с Турция вече дава резултат и по балканския маршрут преминават с около 90% по-малко мигранти и бежанци. Юнкер цитира данни на "Фронтекс".
"ЕС се нуждае от Турция повече, отколкото Анкара от общността", заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч пред общински ръководители в Анкара, цитиран от агенциите. Той остро разкритикува доклада на ЕП, който осъжда спазването на върховенството на закона и демокрацията в Турция. Държавният глава разкритикува доклада и заради това, че в него не е отбелязано, че Турция е приела на своя територия 2.7 млн. сирийски бежанци. "Погрижихме се за 3 млн. души, за да не притесняват европейците. Има ли нещо за това в доклада?", попита турският държавен глава. "Във време, когато нашите отношения с ЕС са в позитивна фаза по отношение на мигрантите... провокативно е да се излиза с такъв доклад", допълни той.
Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" предупреди, че Гърция прекалено бави процедурата по връщането на нелегалните бежанци в Турция на базата на споразумението с ЕС и това създава условия за хуманитарна криза. Договорката се изпълнява от 4 април, а до днес са върнати едва 300 мигранти. Причината за възможната криза са лошите условия в приемните центрове на гръцка територия, констатира "Амнести". В момента в Гърция има близо 50 000 мигранти.
Германското МВнР препоръчва на туристите в Турция да се въздържат от невнимателни изказвания по адрес на турските власти и на президента Реджеп Ердоган, писа сп. "Фокус", като цитира съобщение, качено на сайта на ведомството. Междувременно турските сили за сигурност арестуваха кореспондента на тв ARD в страната Фолкер Швенк. Това е станало на летището в Истанбул. Причините за ареста все още не са ясни. Според тв ZDF Швенк фигурирал в списък, но не е ясно какъв е той. ARD e уведомила германския посланик в Турция, както и МВнР в Берлин.