Акция срещу данъчни злоупотреби провежда Националната агенция за приходите на стокова борса „Първенец“

Мисия Пловдив

21-04-2016, 12:07

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Акция срещу данъчни злоупотреби провежда Националната агенция за приходите на стоковата борса за плодове и зеленчуци в пловдивското село Първенец.

Акцията се осъществява съвместно от териториалната дирекция на НАП в Пловдив и звеното за фискален контрол. Съдействие оказва и Полицията, която има ангажимента да осигури безпрепятствено провеждане на проверките.

Борсата в Първенец, която е лицензирана по Закона за стоковите борси и тържища попада в новите изисквания на Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби, които от тази година задължават регистрираните земеделски производители, предлагащи собствена продукция на подобни места, да имат касови апарати. Освен това тя е и обект за фискален контрол, проследяващ движението във и извън страната на рискови стоки, между които са плодовете и зеленчуците, тъй като освен производителите, в Първенец действат десетки прекупвачи, предлагащи вносна стока.

Днес Националната агенция за приходите проследява от една страна произхода на плодовете и зеленчуците, които се внасят, а от друга изрядни ли са производителите и търговците – имат ли фискални устройства и издават ли касови бележки.

Само за първите два часа от акцията, НАП констатира десетки нарушения, по-фрапиращите между които са липса на касови апарати, издаване на обикновени стокови разписки вместо фискални бонове, занижени цени на стоката в издаваните фактури и значително разминаване между цените на плодовете и зеленчуците в придружаващите ги документи и тези, на които същите се предлагат за продан.

Някои от търговците се опитаха да избегнат контрола на приходната агенция и изоставиха камионите си, но същите няма да бъдат освободени от борсата, докато собствениците им не се явят, предупреждава НАП Пловдив.

Резултатите от проверките ще бъдат обобщени в края на деня.