Музейни работници от цяла Южна България се обучават в Пловдив

Мисия Пловдив

21-04-2016, 15:23

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Музейни работници от цяла Южна България се обучават в Пловдив в рамките на три дни - от 20 до 22 април. Организатор на форума е Министерство на културата и програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз, с любезното домакинство на Регионалния археологически музей - Пловдив.

В програмата на обучението, което е на тема „Разширяване на достъпа до културно наследство, осигуряване на интелектуална и физическа достъпност за посетители с допълнителни (специфични) потребности“ са включени 10 разнообразни панела, като всички участници получават и набор печатни материали, разработени от Анна Янина – консултант и обучител в сферата на достъпността за хора с увреждания и със специалния принос на д-р Иван Янев, в частта за посетители със зрителни увреждания.

Заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева откри официално събитието и поздрави участниците в обучението, като разказа за опита на пловдивските музеи и културни институции, за добрите практики и плановете на община Пловдив за работа по отношение на подобряване на достъпността до културно наследство и ценности на територията на общината.

Д-р Аксиния Бутова от дирекция „Културно наследство“ на Министерство на културата поздрави участниците и връчи специален подарък на домакините от РАМ – Пловдив – брой от луксозния албум „Казанлъшката гробница“, предназначен за библиотечния фонд на музея.

Първата презентация след официалната част, бе посветена на възможностите за финансиране на проекти по програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз. Тя бе представена от Весела Кондакова, координатор на бюро „Творческа Европа” – България.

Освен теоретично, обучението е с повишена практическа насоченост, затова през трите дни е предвидено да бъдат посетени няколко пловдивски музея, с цел решаване на конкретни практически задачи и казуси в музейна среда. Като пример за добри практики, освен при домакините от Регионалния археологически музей в Пловдив, е предвидено посещение на Регионалния природонаучен музей – Пловдив, в който се намира първият в страната, 3D планетариум.