Нетипичният герой Али Безсмъртния пристига в Бургас

Бургас Лайф

21-04-2016, 16:31

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Заедно с автора на романа Александър Урумов те ще се срещнат с граждани и студенти

Книгата, превърнала се в хит през последните три седмици „Али Безсмъртния - Началото идва след края" ще бъде представена в Бургас. В петък от 18.30 часа в зала "Изток" на БСУ, романът, написан по действителен случай ще събере стотици гости.
От излизането на първия тираж до сега книгата е номер 1 по продажби в страната. Утре тя ще бъде представена от автора й Александър Урумов и лично от иранеца Али Безсмъртния. Двамата ще разкажат за своята среща и за поразителната история, която вдъхновява и дори обсебва писателя и драматург Урумов, а Али преобразява - от „машина за насилие" в литературен, но и съвсем реален герой. 
„Али Безсмъртния" е първи роман за Александър Урумов. От 2002 година до сега той издава книгите „Исус Христос - власт и политика", сборникът с разкази „Приказки в края на времето", с награда за дебютна литература. През 2010 г. Урумов дебютира като драматург с моноспектакъла „Лалугер", който се превръща в едно от най-гледаните представления за сезона. Драматургичният текст на „Лалугер" получава престижната номинация за „Аскеер" за постижения в театралното изкуство. През 2013 г. излиза книгата му с къси разкази „Тиква! Ботаника на чувствата".
За книгата: Али е машина за насилие. Иранец, роден в Техеран, той отива на фронта във войната между Иран и Ирак с готовност да стане мъченик за Иран и исляма. Участва в най-тежките сражения и винаги се завръща жив. За него се говори, че е неуловим за куршумите, което му спечелва прозвището Безсмъртния. С тази слава той идва у нас в началото на демокрацията и се превръща в ефективен и изключително безмилостен изпълнител на поръчки в подземния свят. Съден за убийство, отвличане, участие в организирана престъпна група, въоръжен грабеж, наркотрафик... 14 години прекарва в затвор. 4 от тях - в изолатор. Опасен рецидивист. Но всичко се променя, когато при поредния му арест в неговите ръце попада Библията на родния му персийски език. Сега Али ще трябва да се върне обратно по старите си пътища, но вече като нов човек. И няма да му бъде по-лесно отпреди. Защото никой няма да му вярва.