Безболезнен скрининг за рак

С напредъка в опознаването на биологията на рака се развиват и методите за неговото ранно лечение. Скрининговите методи се считат за основни при диагностицирането му. При много видове рак ранното диагностициране е важен фактор за увеличаване на продължителността и качеството на живота. При рака на гърдата, на шийката на матката, на дебелото черво и на кожата, редовния скрининг е животоспасяващ!

Най-популярният метод за ранна диагностика на рак на гърдата е мамографията. Ежегодната мамография след 50 годишна възраст намаляват нивата на смъртност между 20-30%. Ако в рода (по-специално при роднини първа степен) е регистриран рак на гърдата, мамографичните скрининги трябва да започнат още на 30-35 годишна възраст.

Установяването на рак на маточната шийка в най-ранен стадий осигурява почти на 100% най-малко 5 години живот. Ако ракът е в малко по-напреднал стадий, но не се е разпространил по лимфните възли и по други места, процентът на оцеляване достига до 92%. Когато вече са налице всички фази, процентът на 5-годишна преживяемост е около 73%. Ранна диагностика се прави с редовни цитонамазки. В случай че резултатът е анормален, е необходимо да бъдат извършени допълнителни изследвания като колпоскопия, биопсия и базов ендоцервикален кюретаж.
Доказано е, че при тест веднъж в годината, смъртността от рак на дебелото черво намалява с 30%. Ракова позитивност в скрита кръв в изпражненията се открива само при 2-10% от случаите. В 20-30% от случаите се откриват доброкачествени полипи. При открито заболяване при роднини първа степен, при пациенти с улцерозен колит и пациенти, при които са открити аденоматозни полипи, се препоръчва ежегодна колоноскопия, а при останалите - след 50 годишна възраст, веднъж на 3-5 години.

Ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено заболяване сред мъжете и представлява 9% от смъртните случаи от раковите заболявания при мъжете. Най-честите тестове, свързани със скрининг на рак на простатата са ректалното туширане и простатен специфичен антиген (PSA).

Чрез гастроендоскопични скрининги може да се установи рак на стомаха и хранопровода в много ранен стадий и да се излекува само по хирургичен път. Ранното откриване и лечение на развит Езофаг на Барет, получен вследствие на Рефлукс-езофагити, чрез ендоскопско, хирургично или фотодинамично лечение ще попречи на развитието на поне някой от видовете рак на хранопровода.

Ракът на белия дроб е с най-висока смъртност сред раковите заболявания. За поставяне на диагноза трябва да се извърши биопсия чрез бронхоскопия или чрез аспирация с игла по време на компютърна томография.

Лимфомът е най-често срещаният рак на кръвта, третият най-често срещан рак в детска възраст. Диагностицирането включва хистологичен анализ на проба от лимфния възел, образна диагностика – комютърна томография, ЯМР, визуализиране на лимфните съдове чрез лимфангиограма или радиоактивен галий, позитронно-емисионна томография.

Често хората пренебрегват ранната диагностика поради страха от неприятни и болезнени процедури. Възможност да се избегне дискомфорта, но да се диагностицира рака дава новата революционна технология – СТС метода (анализ на циркулиращите туморни клетки). На база на кръвен тест, в рамките на един ден, може да се определи наличието на рак, вида, стадия и разпространението му, дори когато е още много малък или да се провери вероятността за появата на метастази след лечение на рак. Преди да пристъпите към образна диагностика и биопсия, можете да направите кръвен тест по метода на СТС.
• СТС е бърз и лесен метод
• СТС може да даде точна диагноза на рака
• СТС позволява персонализирано лечение на рака
• СТС подобрява ефективността на лечението
• СТС предсказва риска от рецидив

Тази ефективна, минимално инвазивна опция за диагностициране на проследяване на рака в тялото се предлага като медицинска услуга за пръв път в региона от Анадолу Медицински Център. Технологията е призната от списание The Scientist в Топ 10 иновации за 2015 г.

Анадолу Медицински Център можете да посетите с личен транспорт, автобус или самолет с преференциална 50% отстъпка от стойността на самолетния билет от Turkish Airlines. На заявилите посещение се предоставя безплатен транспорт от/до летището, както и всички услуги, свързани с улесняване на настаняването и престоя в Центъра. На разположение на българските пациенти денонощно и безплатно работят преводачи на български език.

За повече информация, моля свържете се с нашите координатори - anadolubg.com.