Гласуването става задължително, референдумите-отделно от вота

Политика

22-04-2016, 06:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма да има МИР в чужбина, поправките вероятно отиват в Конституционния съд

Още на президентските избори наесен ще гласуваме задължително. Това реши парламентът с окончателното приемане на поправка в Изборния кодекс. "За" гласуваха 109 депутати (72 от ГЕРБ, 2 от Реформаторския блок, 18 от ПФ, 7 от БДЦ, 2 от "Атака", 10 от АБВ), "против" - 74 (1 от ГЕРБ, 25 от БСП, 27 от ДПС, 13 от РБ, 3 от БДЦ и петима от независимите депутати). Десет се въздържаха. Дебатите продължиха близо три часа, пише в. "Труд".
Мнозинството отхвърли предложението на ДПС след текста "гласуването е задължително, извършва се лично и представлява изпълнение на гражданския дълг" да се добави: "като се гарантира правото на всеки български гражданин да гласува". Четин Казак коментира, че веднага след обнародване на поправките в Изборния кодекс движението ще започне да събира подписи за сезиране на Конституционния съд.
„Задължителното гласуване ще създаде Франкенщайн, от който после бързо ще искате да се отървете. Не карайте хората насила да свирят на пиано, защото няма да ви хареса това, което ще ви изсвирят“, предупреди от парламентарната трибуна съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.
Депутатите отхвърлиха предложението за създаване на избирателен район „Чужбина“ с четири мандата. Гласуваха и да не се допуска провеждането на избори и на национален референдум в един ден.
Промените вбесиха РБ. Опозиционерът Радан Кънев застана рамо до рамо с подкрепящия властта Найден Зеленогорски. Двамата обявиха, че обмислят да бойкотират по-нататъшното гласуване на Изборния кодекс.
Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов не им остана длъжен и обвини реформаторите, че за пореден се опитват да клатят коалицията.