Има идея да се регламентира и отдели прясното от третираното месо по щандовете в магазините.
Под третирано се разбира и включително дълбоко замразявано. Идеята за новия регламент идва от проблема с това какво агнешко месо ще яде българинът на Гергьовден.
Според председателя на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов за този Великден ще различаваме вносно от българско по цената и при добра воля на търговеца да ни представи документи за произход на месото.
Той прогнозира, че цената на българското прясно агнешко месо ще е най-високата, но румънското, което ще е с 2 или 3 лв. по-евтино от българското ще е с много по-различен вкус.
Това се дължи на разликата в породите животни, а и защото се дава много концентриран фураж, който също променя вкусовите качества на месото. Другото месо, което може да се появи на пазара е новозеландско месо, то сигурно ще бъде много по-евтино, но то е дълбоко замразено.
Очаква се около 10% от предлагането на агнешко месо в търговската мрежа да е точно замразено новозенландско.
Венцислав Върбанов одобрява идеята за разделяне и обозначаване на щандовете с различни по тип меса.
Ако новият закон беше влезнал в сила, новозеландското месо сега щеше да стои на отделен щанд.