Месари, охранители, икономисти и студенти на военно обучение в Плевен

Първият випуск доброволци, обучени за военни, е на път да положи клетва

Първият курс "Начална военна подготовка" за български граждани тече с пълна сила. Мястото – Единен център за начална военна ‪‎подготовка‬ – военно формирование 22160 в Плевен. Досега можеха да кандидатстват само студенти. Вече всички български граждани без ‪‎военна‬ подготовка, желаещи да получат начална военна подготовка, могат да преминат курс, организиран от Министерството на отбраната.

Месари, охранители, икономисти и студенти са сред влезлите в казармата, стана ясно от репортаж на Нова тв и предаването "Здравей, България". Те участват в първото доброволно военно обучение за граждани, организирано от MО. Изискванията са човек да е годен за служба и да е до 55 години.

45-имата доброволци се учат как работи армията. Най-малкият доброволец е на 20, а най-големият - на 31 години. Тръгнали към армията - едни, за да останат в нея, други - да станат по-добри в мъжеството. Обучението е доброволно, стига да си годен. Но да имаш контрол върху автомат означава първо да разбереш армията. Налага се да разбираш командите и да спазваш правилата.

В списъка на Военното министерство се записали 55 души. 10 не дошли, а някои били върнати по медицински причини. Момичетата са 9 на брой.

Анелия Иванова от Добрич вече опитала да влезе в армията като курсант. Не станало - заради здравословен проблем. От седмица и половина, откакто и нейният живот е военен, вижда разликите с цивилния живот.

"Тук ставаш много рано, строяваш се и после по занятията, а в цивилизацията е много по-лесно: спиш си до късно, ядеш си… разходки", споделя 21-годишното момиче. А в армията разходките са между занятията.

Сред новите редници има месари, компютърни специалисти, охранители, спортни мениджъри. Искат да са в армията, за да посрещат мъжки новото време. Ако се наложи.

Воден от патриотични чувства е и шофьорът на кмета на община Искър. Отпадането на изискването доброволците да са студенти сбъдва мечтата му. "Според мен казармата определено е задължителна и трябва да има. Това е нещо, което доста допринася за развитието на един мъж или на едно момче, да се развива като мъж. Учи го на дисциплина, ред и уважение...", заяви Иван Ялов от гр. Искър пред bTV.

В обучението на войниците Министерството на отбраната инвестира почти 26 хиляди лева. На всеки се падат по 471 лв. издръжка - за трите му седмици в армията. После: довчера външните за армията стават част от своите.

Следващите доброволни военни могат да се запишат през октомври. Сегашните редници ще положат клетва на 28 април.