„Полъх от Армения” в Малката Базилика

Мисия Пловдив

22-04-2016, 14:11

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Музика на древни арменски инструменти звуча в Малката Базилика снощи. Концертът „Полъх от Армения” се организира от Общински Институт „Старинен Пловдив”, Арменски културно-информационен център и Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган”/AGBU София.
Събитието е под патронажа на почетния консул на Република Армения г-н Ехиязар Узунян, като това е първият от серията подаръци, които той прави за пловдивчани по случай 25-тата годишнина от Независимостта на Армения.
Музикантите представиха изпълнения на канон, ууд и дудук.От 2008 г. изработката и мелодията, която възпроизвежда дудукът, са записани в книгата за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.
Гост-изпълнителите са за една седмица в България.Гагик Акопян, Нарет Казазян и Диана Вартанян заедно с преподавателката им професор Дзовинар Хованнесян изпълниха произведения от известните арменски композитори Гомидас, Саят Нова, Арам Хачатурян, Бадалян, Майлян, Дзовинар Хованнесян, както и любими арменски народни песни.
Специални гости на събитието бяха председателят на Общински Съвет-гр. Пловдив г-жа Савина Петкова, както и представители на Дипломатическия корпус в града.