Край, изритаха Румъния от "Евровизия" за неплатени дългове

Изтече крайният срок за изплащане на дължимите 10 милиона евро

Международният музикален конкурс "Евровизия" загуби един от участниците. От съревнованието отпадна Румъния. Обществената телевизия на северната ни съседка дължи на Европейския съюз за радиоразпръскване около 10 милиона евро. Организаторите на шоуто вече съобщиха за подобна възможност, ако RTV не спази крайния срок.

Румънският обществената телевизия преживява трудни времена. През последните осем години дългът на дружеството към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) само се разраства и в крайна сметка стигна 10 милиона евро. Крайният срок за плащане изтече на 21 април. В тази ситуация се наложи Румъния да бъде заличена от списъка на участниците в популярния музикален конкурс "Евровизия".

Представителят на страната в този конкурс е Овидиу Антон. Той щеше да се представи на 12 май във втория полуфинал с песента "Moment of Silence". Сега, Румъния дори няма да бъде в състояние да излъчва конкурса.

Организаторите на "Евровизия" предположиха, че ситуацията с разрастващия се румънски дълг ще доведе до тази плачевна ситуация. "Това е тъжна новина. Искаше ни се да видим румънската делегация в Стокхолм. Достатъчно рано получихме съобщение от EBU и се подготвихме за такава ситуация. Променихме схемата на репетициите и продължаваме да работим върху изпълненията на останалите 42 страни ", - каза изпълнителният продуцент на конкурса в Стокхолм Мартин Естердал.

За съжаление сега на "Евровизия-2016" ще вземат участие в само 42 страни, като отпадането на Румъния, проваля планирания рекорд с 43 страни участнички. 

България ще се представлява от Поли Генова с песента „If love was a crime“, на втораия полуфинал. Полуфиналите на конкурса ще се проведат на 10 и 12 май, а финала на 14 май на сцената в Globe Arena, Стокхолм, които домакинстват "Евровизия", след като през 2015 г. победител стана шведът Монс Земерльов.