Орязаха драстично секциите в чужбина

Политика

23-04-2016, 07:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът Борисов вчера потвърди, че е против задължителното гласуване, но ГЕРБ спазвали коалиционната дисциплина и подкрепили ПФ

Единствено в дипломатическите и консулските представителства на България ще могат да гласуват сънародниците ни, които живеят зад граница. Това реши парламентът, който и вчера продължи да обсъжда на второ четене на промените в Изборния кодекс, пише в. "Труд".
Идеята за орязване на изборните секции в чужбина е на патриотите. По тяхно настояване в 8,45 ч в парламента връхлетя премиерът Бойко Борисов. След срещата му със съпредседателя на ПФ Валери Симеонов и повече от два часа дебати депутатите гласуваха спорния текст. Ограничението не бе сред приетите от правната комисия текстове.
И според сегашния Изборен кодекс секции се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство. При подадени над 20 заявления от искащи да гласуват се разкриват секции и на други места. На последните парламентарни избори през 2014 г. бяха разкрити 428 секции в 59 държави. В Турция бяха 136, а най-много бяха в Бурса – 41. При следващ вот в Турция ще може да се гласува само на три места - в посолството в Анкара и в консулствата ни в Истанбул и Одрин. Във Великобритания сънародниците ни ще могат да дадат гласа си само в Лондон. В САЩ остават четири възможности - във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис (през 2014 г. имаше секции в 40 града).
От ДПС възразиха срещу идеята на Патриотичния фронт да се пускат бюлетини само в дипломатическите ни мисии зад граница. „Въведохте задължение да се гласува, а въвеждате практически ограничения“, заяви Четин Казак и предупреди, че ДПС ще стане категорична опозиция на всяко предложение, което идва от управляващото мнозинство.
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че дори в Европа има проблеми с откриването на допълнителни секции.
След скандалите в залата ГЕРБ и ПФ обявиха, че са постигнали договорка електронният вот да бъде въведен експериментално още на президентските избори, а реформаторите възразиха, че това е невъзможно.

Междувременно вчера премиерът Бойко Борисов повтори, че е противник на задължителното гласуване, но ГЕРБ като добър коалиционен партньор е подкрепил тази идея.
„Промените за Изборния кодекс /ИК/ бяха надълго и нашироко коментирани в парламента“, изтъкна премиерът. „Няколко предложения имаше на Патриотичния фронт за задължително гласуване, за отпадане на секциите в чужбина. Разговаряха с мен сутринта и ние като коалиционен партньор, който се съобразява с мнението на другите партии в коалицията, подкрепихме тези техни решения“, добави той.
Борисов отново повтори тезата си, че „винаги съм казвал, че съм против задължителното гласуване, но то първо мина на референдум и затова трябваше да се промени ИК. (Вероятно има пред вид референдума на Слави, в който има въпрос и за задължителното гласуване. Но допитването предстои) За местните избори ние не го променихме, а участвахме така, както беше изработен от предишната тройна коалиция“.