Световното по ушу под патронажа на министър Красен Кралев

Спорт

24-04-2016, 14:00

Снимка:

БФ УШУ

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Земетръсно шоу с 1000 бойци на „Тройката“ дава старт на зрелищното първенство

В зрелищно, невиждано до сега шоу се очаква да се превърне откриването на VI Световното първенство по ушу за младежи, на което Бургас има честта да бъде домакин от 26 септември до 6 октомври 2016. Това заяви президентът на Българската федерация в спорта на 21 век – Стефан Колев.

Днес се състоя първата пресконференция по повод предстоящото  грандиозно събитие в Зала Младост в Бургас. За инспекция на първия етап от подготовката в България пристигнаха Антъни Го (Вицепрезидент на Световната федерация по УШУ), Байрън Якобс (организационен директор на Световната федерация по УШУ). Придружавани от Президента на Българска федерация по УШУ - Стефан Колев, гостите посетиха залата, запознаха се с хотелите и забележителностите на града, които състезателите ще посетят по време на престоя си. „Това е невероятен град, видях огромните пешеходни алеи в центъра и не спирах да снимам, а домакините ни ми обясняваха, че това не е най-красивото. Според мен обаче вие не осъзнавате в какъв красив град живеете. Ето защо мисля, че Световното първенство ще бъде на много високо ниво“, сподели г-н Го, който си беше взел по християнски обичай венец от върбови клонки.

От страна на партньорите и домакини от Община Бургас в срещата взех участие заместник-кметът по европейски политики и екология г-жа Руска Бояджиева и началник отдел „Спорт“ – Весела Деведжиева.  

Домакинството беше спечелено в конкуренция с градове като Москва, Варшава и Шарм Ел Шейх.  В Бургас ще пристигнат над 1000 състезатели от 50 държави, придружавани от техните екипи. Състезанието ще премине под патронажа на Министъра на младежта и спорта – г-н Красен Кралев.

Подготовката на Българския отбор тече с пълна сила, като специално за предсъстезателния период в България пристигна помощник треньор от Виетнам. Ли Трънк Хю е  носител на редица международни отличия в южните стилове на УШУ. Той ще поеме подготовката на нашите състезатели в дисциплините Тао Лу (форма), каза Стефан Колев.

УШУ или както е известен спортът сред широката публика – Кунг Фу, е сборен термин за практики от китайските бойни изкуства. През вековната си традиция УШУ се развива в много различни стилове, като всеки от тях има своя собствена техника, тактика, принципи и методи. 

УШУ се практикува по света от близо половин милиард души, а в България ще видим най-добрите сред тях. Широката популярност на спорта на световно ниво и големия брой гости, които то ще привлече в Бургас, ще бъдат добра реклама за града и ще имат благоприятно икономическо въздействие върху туристическия сектор след края на летния сезон.