Истинска златна мина под улиците на Лондон

Кюлчета за милиарди се крият там, където преминават много хора

Под улиците на Лондон лежи истинско богатство. То се разпротира на 300 хиляди квадратни метра под финансовото сърце на британската столица. Там под земята лежи един от трезорите на Централната банка, където се помещават златни кюлчета на стойнст 141 милиарда паунда, съобщава novini.london.

Те са разположени на различни, номерирани етажерки. Всяко кюлче около 12 кила, което означаава, че е на стойност 350 хиляди паунда, колкото струва една средна къща във Великобритания. Всяко изглежда различно, някои от тях са по-ръбати, други са като хляб. Те нямат миризма. Скъпоценният метал няма миризма. Няма и шум. Всико е много тихо. Това е един от най-ценните метали в цял свят. Сделките се правят в злато в почти всяка страна по света.

Една пета от златото, притежание на правителствата, се съхраняват в Лондон. 6,256 тона се намират в центъра на столицата и около нея. Те излизат на стойност 172 милиарда паунда. Само „Банк ъф Ингланд“ има над 5 хиляди тона, включително официалните резерви на Великобритания.