Родители и ученици подписват етичен кодекс за поведение във фейсбук

Най-доброто от печата

25-04-2016, 06:43

Снимка:

dw.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изключват от училище за обиди в нета

Училища започнаха да изключват ученици и заради грозно и обидно поведение в нета спрямо техни съученици и учители. Такъв случай вече е регистриран в 51 СОУ "Елисавета Багряна", разказа директорът му Асен Александров. Ученик е наказан с преместване в друго училище заради качен обиден колаж със снимка на съученичка във Фейсбук. Момчето насложило в мрежата снимката на девойката върху друга фотография на голо тяло. Друг ученик качил клип с обидни жестове към учител, който бил обърнат с гръб към класа пред бялата дъска. И двамата били наказани. Още няколко тийнейджъри от същото училище са със забележки или предупреждения за преместване заради подобни провинения.
"Смятам, че обидите в социалните мрежи са дори още по-тежки, отколкото нанесените очи в очи, тъй като техни свидетели стават повече хора. Момичето, което бе засегнато по този грозен начин от съученика си, беше стресирано, дори
не искаше да идва на училище след станалото
разказа Александров. Самото момче разбрало, че няма шанс да остане в училище, в което всички знаят какво е направил и не възприемат постъпката му като героизъм, и се преместило още преди края на учебната година.
В самото училище има Етичен кодекс за безопасно поведение в интернет, какъвто на други места не съществува. Създаден е преди няколко години, когато социалните мрежи започнаха да присъстват по-активно в живота ни. За да не си мислят децата, че той е само фиктивен и няма никакво значение, в началото на всяка учебна година под него поставят подписа си и ученици, и родители. Кодексът съдържа например забрана да снимаш и публикуваш клипчета, в които има обидно съдържание за учители и ученици. Нямаш право и да качваш снимки или колажи, които уронват достойнството на връстниците и преподавателите ти.
Забранена е и употребата на обидни и агресивни думи
в интернет. Децата подписват също, че няма да дават лична информация на непознати в социалната мрежа.
"В началото, когато го направихме, някои от учениците се възпротивиха. Твърдяха, че едва ли не ще ровим в социалните мрежи или ще ги шпионираме. Всъщност няма нищо подобно - засегнатите сами идват да се оплачат пред нас и така бързо става ясно какво се е случило", разказва Александров. Санкциите са с различна тежест според степента на провинението - най-леката от тях е разговор с родителите, който обаче сам по себе си често пъти се оказва доста тежък за потърпевшите тийнейджъри. Има и вариант за наказание със забележка, а трима или четирима са с предупреждение за преместване в друго училище. На сайта на училището е качена и инструкция по безопасен интернет, която подпомага учителите да обясняват на децата какви права и отговорности в мрежата имат. В 119 СОУ също е имало подобен случай - ученичка, качила свои провокативни снимки в началото на учебната година, е наказана, но не с изключване, а с предупреждение за преместване. Това разказа заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, който тогава бе директор на училището. Стаматов посочи, че проблемът с регулацията на поведението в интернет
ще бъде решен с влизането в сила на новия училищен закон
от първи август. Съгласно него всяко училище трябва да направи свой етичен кодекс, с който да се регламентира и поведението в социалните мрежи.