Световно известни лектори демонстрираха нови технологии за лечение на зъби в Пловдив

Мисия Пловдив

25-04-2016, 13:57

Снимка:

Медицински университет

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Седмата лазерна дентална Академия се проведе във Факултета по Дентална Медицина на МУ-Пловдив. Световно известни чуждестранни лектори от Великобритания, Гърция, Словения, както и уважавани български специалисти поднесоха атрактивни лекции по актуални теми от всички области на денталната медицина.

„Тази година Академията предложи богата научна програма, а актуалните теми бяха от областта на пародонтологията, имплантологията и оралната патология.”, заяви доц. д-р Георги Томов от Факултета по дентална медицина към МУ-Пловдив.

Нов акцент в Академията тази година е и фотодинамична терапия в денталната медицина, която бе представена от д-р С. Банчев. Друг нов акцент беше панелът, посветен на приложението на СО2 лазерите в оралната патология, представен от преподавателя в King's College Hospital д-р Риим Хана. Д-р М. Кроншоу дискутира най-надеждните и съвременни протоколи за приложението на лазерите в пародонтологията, а лекторът от Гърция д-р Е. Анагностаки безапелационно отговори на въпроса „приятел или враг е лазерът при избелването на зъбите?“. Д-р М. Шиндова аргументирано обясни защо лазерите са предпочитана технология при лечението на децата, а д-р В. Стефанова направи ценен обзор на темата за неинвазивно измерване на пулния виталитет с лазерен доплер. Сред предконгресните курсове в тазгодишната Академия се открои този, воден от д-р Н. Николов, който демонстрира системата за скрининг на окултни лезии на устната лигавица VELscope. За първи път откакто на Академията се организират предконгресни курсове, имаше максимален брой записани участници, които изразиха своето удовлетворение от качеството и отличната организация на събитието.

Постерната сесия пък беше сцената за изява на студентите от Факултета, които привлякоха вниманието на участниците в Академията със своите разнообразни и атрактивни презентации. За най-добър постер, авторитетната международна комисия номинира разработката на студентите М. Батилас и П. Спирантис със заглавие „Отстраняване на козметична татуировка с помощта на лазер. Хистологични и клинични наблюдения.“

„Колегите изразиха своето задоволство от научната програма на Академията, защото освен актуална информация, всички ние получихме експертна оценка и верни решения за модерните технологии, с които работим, за да бъдем по-добри професионалисти.”, каза още доц. Томов.

Академията е съвместен проект на Дентално Лазерно Общество и ФДМ, тази година беше подкрепена и от РК на БЗС – Пловдив, което е израз на традиционно добрите партньорски взаимоотношения и специален знак, че именно Пловдив е домакин на това престижно и уникално за България събитие. Специални гости на Академията бяха председателят на БЗС д-р Б. Миланов, председателят на РК на БЗС – Пловдив д-р Н. Михайлова, проф. А. Филчев (декан на ФДМ-София) и представители на академичната общност на МУ - Пловдив. Спазвайки традицията, Денталното Лазерно Общество номинира проф. Ана Миновска от Македония за свой почетен член, отдавайки заслуженото на нейния принос за развитието на лазерната дентална медицина. Професор Миновска представи пред аудиторията своята обзорна лекция, посветена на приложението на лазерите в пародонтологията, с което за пореден път заслужи адмирациите на публиката.