Вицепремиерът Ивайло Калфин ще открие заседание на експертния комитет по въпросите на ромите към Комитета на министрите на Съвета на Европа

Политика

25-04-2016, 16:54

Снимка:

European Union

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Заместник министър-председателят и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще открие XI изнесено заседание на експертния комитет по въпросите на ромите (CAHROM) към Комитета на министрите на Съвета на Европа. Форумът ще се проведе от 27 до 29 април в София и в него участие ще вземат експерти от 41 държави-членки на Съвета на Европа, членове на Европейския парламент, представители на Европейската комисия, на структури към ООН, международни организации.

Сред темите на заседанието, което се провежда в рамките на председателството на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа, ще бъдат актуализацията на Тематичния план за действие на Съвета относно ромите и пътуващите, координацията между международните организации и техните приоритети за 2016-2019 г., жилищните условия, уязвимите групи сред ромските общности.

Организатор на събитието от българска страна е Секретариатът на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет.

По традиция всяко редовно заседание на CAHROM се предшества от визита и споделяне на добра практика в определена приоритетна област. Участниците във форума ще посетят гр. Самоков на 26 април 2016 г., където се реализират проекти, свързани с интеграция на ромски общности, включително и дейности, свързани с добрия пример на здравния медиатор.