Американските военновъздушни сили са изпратили два изтребителя F-22 Raptor в Румъния като демонстрация на сила, за да възпрат намесата на Русия в Украйна, съобщава „Асошиейтед прес”.

Изтребителите са кацнали във военновъздушната база „Михаил Когълничану”, близо до черноморското пристанище Констанца в югоизточната част на Румъния.

В изявление на американските ВВС се уточнява, че машините притежават усъвършенствани сензори, които позволяват на пилота да проследява, идентифицира, стреля и убива заплахи въздух-въздух, преди да бъде засечен. Изтребителите също така имали значителни способности да атакуват наземни цели.

Посланикът на САЩ в Румъния Ханс Клем изтъкнал, че САЩ и Румъния, която е член на НАТО от 2004 г. и има население от 19 млн. души, се стремят да подобрят „отбраната на Европа, отбраната на Северноатлантическия алианс, да подобрят сигурността на Югоизточна Европа ... в резултат на агресията от страна на Русия, която е донесе толкова нестабилност в тази част на света през последните две-три години”.

Изтребителите, които са пристигнали от Великобритания, ще напуснат Румъния по-късно днес. Те са част от операция „Атлантическа решителност”, която е ангажимент на САЩ към колективната сигурност на НАТО и стабилността в региона.

Подкрепяните от Русия сепаратисти се сражават с правителствените войски в Източна Украйна от април 2014 г., при което загинала най-малко 9100 души.