БЕХ взе мостов заем от 535 млн. евро заем за разплащане с американските централи

Портфейл

26-04-2016, 07:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

До 12 месеца от мостовото финансиране от банковия консорциум ще бъде емитирана нова емисия облигации

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е изтеглил заем в размер на 535 млн. евро за разплащане с американските централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал. Това съобщи вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова при представянето на финансовите резултати на държавните енергийни дружества.
Подробности по договора не бяха оповестени, защото банковият консорциум, отпуснал кредита, е поискал защита на информацията като търговска тайна.
Теменужка Петкова уточни, че лихвата е под 4,25%, колкото беше по старата облигационна емисия на БЕХ.
До 12 месеца от мостовото финансиране от банковия консорциум ще бъде емитирана нова емисия облигации. Нейният размер ще зависи от интереса на пазарите, коментираха от енергийното министерство в отговор на въпрос дали с нея ще се търсят поне 535 млн. евро, колкото е размерът на кредита за БЕХ.
Изчаква се най-подходящият момент за излизане на пазара, но желанието е възможно най-бързо да емитираме тази емисия, коментира зам.-министърът Николай Николов.
Според Петкова българската енергетика е получила кредит на доверие, защото банките няма да дадат ресурс за система, която не работи добре. Тя се позова и на подобряването на финансовите резултати на дружествата в енергийната система като мотив за отпускането на средствата. БЕХ търсеше финансиране в размер до 650 млн. евро. Според Министерството на енергетиката получените 535 млн. евро са достатъчни за подобряване на ликвидността на енергийната система.
Парите от заема вече са по сметките на холдинга и се очаква до часове да бъдат преведени нужните суми на Националната електрическа компания (НЕК). Тя от своя страна ще се разплати с централите, като преди това задържи задълженията, които централите имат към мините – 364 млн. лева.