В сезона на салатите - има ли нитрати в зеленчуците?

Какви са съветите на д-р Донка Байкова?

"Често пъти имаме дискомфорт на стомаха, на червата през пролетта, когато започваме по-често да се храним със зеленчуци. Това се дължи на неправилна консумация”, обясни в студиото на „Здравей, България” проф. д-р Донка Байкова – председател на Българското дружество по хранене и диететика.

А какви са нейните съвети?

"Махайте жълтите листа от марулите, защото в последните, най-външните листа се съдържа най-голямо количество нитрати”, обясни д-р Байкова.

И още: не оставяйте купените зеленчуци в нейлонови пликове на висока температура, защото тогава нитратите се превръщат в нитрити. "Нитратите са водноразтворими, термолабилни и водата, в която са сложени за изкисване, я изхвърляме, нищо че ще загубим известно комичество витамини и минерали”, съветва д-р Байкова.