Разкриха чиновници, източили хиляди от бюджета

Крими

26-04-2016, 17:04

Снимка:

provadiadnes.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Служители на Община Провадия заформили схема с фиктивни хора и неверни договори

Схема за източване на пари от държавния бюджет чрез документи с невярно съдържание, фиктивно вписани хора и незаконосъобразно сключен договор без проведена обществена поръчка разкри финансова инспекция след извършена проверка в Община Провадия. Това става ясно от доклад на „Агенцията за държавна финансова инспекция”Схемата е разкрита при извършване на проверка за законосъобразност на разходване на средствата, които са предоставени от централния бюджет за субсидиране на обществения автомобилен транспорт в община Провадия, съобщава „Провадия днес”.
Финансовите инспектори са установили, че общественият превоз в общината е възложен без проведена обществена поръчка на стойност 463 880 лева.
При проверка на вътрешноградските превози проверяващите са установили, че не се изпълняват утвърдените маршрутни разписания. Отчетени са над 7 пъти повече превози от извършените по пътни листи, а разходът на гориво на автобусите извършвали тези превози е в размер на 80 литра на сто км.
Проверяващите са констатирали, че въз основа на документи с невярно съдържание Община Провадия недължимо е платила субсидия в размер 5 154 лв. на „Провадия-Автотранспорт” ЕООД, с което е нанесла вреда на държавния бюджет, виновно причинена от кмета на града Филчо Кръстев Филев. Недължимо платените субсидии в размер на 5 154 са възстановени в държавния бюджет, като със същия размер е нанесена вреда на бюджета на Община Провадия.
При проверка на субсидиите за безплатен превоз на деца и ученици до 16 години проверяващите са установили, че Община Провадия е платила недължимо целеви средства в размер на 11 536 лв. на „Провадия-Автотранспорт” ЕООД, с което е нанесена вреда на държавния бюджет, виновно причинена от Филчо Кръстев Филев.
Платените субсидии са наредени въз основа на документи с невярно съдържание. В една от фактурите е посочена сума съответстваща за превоз на ученици през 81 дни, при 59 учебни дни през II-то тримесечие на 2015 г., както и фактурирани „безплатни пътувания” без фактически да са извършвани превози.
Фрапиращи са и установените нарушения при вътрешноградския превоз на деца до 7 години. След проверка в „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) проверяващите са констатирали, че с цел неправомерно усвояване на бюджетни средства са изготвени документи с невярно съдържание, тъй като в опис-сметките са включени лица, които не съществуват в регистрите на ГРАО и лица, които се дублират.
За период от девет месеца от общо вписаните средно на месец 396 лица, фиктивно вписаните средно на месец са 79.
Така за период от девет месеца Община Провадия недължимо е платила за превоз на деца до 7 и от 7 до 10 години сума в размер на 15 269 лв., въз основа на непредставени отчети и превозни документи, включително за фиктивно вписани и дублиращи се лица, както и за превози, които не са извършени.
При проверка на субсидиите отпуснати за ученици и студенти редовно обучение проверяващите са установили, че от субсидия в размер на 13 130 лв. са платени недължимо 11 591 лева, въз основа на документи с невярно съдържание, с което отново е нанесена вреда на държавния бюджет.
Средствата за пенсионерите имащи право на намаление при пътуване в размер на 21 036 лв. са платени от Община Провадия изцяло недължимо на „Провадия-Автотранспорт” ЕООД. По време на проверката инспекторите са открили, че превозвача не е издавал карти за пътуване, и съответно не е извършвал превоз.
Също така средства в размер на 1 709 лв. предназначени за ветераните от войните, военноинвалидите и военно пострадалите са недължимо платени, с което ръководството на Община Провадия е нанесло вреда на държавния бюджет.
В първата част на доклада (стр.1 – 24) на АДФИ са проверени субсидиите отпуснати от Община Провадия на спортните клубове в града. Там проверяващите са установили неправомерно изразходване на средства и липса на контрол от страна на Община Провадия. В резултат от това, на 4 от спортните клубове недължимо са признати като целево усвоени 10 920 лева от преведената им субсидия.