Изложба български филмови плакати

Пловдив Лайф

28-04-2016, 13:39

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Творбите са създадени между 60-те и 80-те години на миналия век

На 29-ти април от 19.00 часа в клуб „Фарго“ в Лъки - Дом на киното ще бъде открита изложба, от непоказвани до този момент в Пловдив, плакати на някои от доайените на българското плакатно изкуство.

Творбите, създадени между 60-те и 80-те години на миналия век от младите тогава Божидар Икономов, Владимир Влаев, Румен Буров, Божидар Монов и други, показват невероятния им  талант да разкажат цял филм в една картинка. Плакатите демонстрират техниката на работа преди половин век – ръчно рисуваните шрифтове, колажа, графиката и ситопечата, които освен че отново са свръхактуални в артистичните среди, ни водят на кино пътешествие в една непозната за повечето хора епоха. Афишите на някои от любимите български филми като „Специалист по всичко“, „Рицар без броня“, „Мера според Мера“, са издържани в стила на развития социализъм и на модерното плакатно изкуство. Редом с тях са показани  представители на италианското, югославското, румънското, гръцкото и дори корейското кино, върху които нашите автори са творили произведенията си.

    След откриването си, изложбата „Български филмови плакати“ ще остане в клуб „Фарго“ в  „Дом на науката и техниката“ на ул. „Гладстон“ до 13-ти май, а авторите на изложбата обещават и следващи издания с още кино плакати от онова време.