ОМГ „Академик Кирил Попов“ безапелационен победител в „Народните будители и аз“

Животът

29-04-2016, 09:00

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

ОМГ „Академик Кирил Попов“ победи убедително и в двете категории в тазгодишното издание на „Народните будители и аз“. Така за пръв път от старта на проекта през 2010-та година учениците от едно училище печелят и двете състезания.

При учениците от 5-ти до 7-ми клас Математическата гимназия спечели с почти двойна разлика срещу СОУ „Христо Г. Данов“, като темата на състезанието и за двата отбора бе именно бележитият възрожденец и книжовник Христо Г. Данов. При гимназистите пък младите математици срещнаха по-сериозна конкуренция в лицето на сборна паралелка по история от Езикова гимназия "Иван Вазов", но все пак победиха. Финалът при учениците от 8 до 11 клас се проведе днес в залата на кметството на район „Западен”, а учениците трябваше да отговарят на въпроси за големия български поет и революционер Христо Ботев и за първата светска учителка от епохата на Възраждането Анастасия Димитрова. На събитието присъстваха районните кметове на "Западен" Димитър Колев, на "Северен" Ральо Ралев и на „Източен” Николай Чунчуков, които приветстваха финалистите и им пожелаха успех.

Народните будители и аз“ се организира за шести път от Ротари клубовете Пловдив, Пловдив-Пълдин, Пловдив-Филипопол и Зонта клуб Пловдив. Проектът се провежда под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова, а партньор е община Пловдив. Той цели да подобри познанията на учениците за българските възрожденци и личности, оставили отпечатък в създаването и развитието на нашата държава. Училищата получават списък с определен брой личности, а паралелките-участници по свое желание избират кой да им бъде патрон през следващата учебна година. След това учениците имат няколко месеца да съберат информация за живота и дейността на своя патрон, като я систематизират в своята класна стая, с негов потрет и автобиографична справка. В следващия етап паралелките се състезават помежду си, за да разберат кой знае повече за своя патрон. Състезанието продължава в междуучилищни, градски и областни етапи.

До момента в „Народните будители и аз” са взели участие 75 000 ученици от градовете Пловдив, София, Пазарджик, Стара Загора и Благоевград. Състезанието възниква в Пловдив и това съвсем не е случайно – именно тук през 1909-та година започва честването на деня на народните будители. През 1922-ра година той се утвърждава като национален празник. По време на тоталитарния режим между 1944-а и 1989-а е забранен от комунистическата партия и се възстановява в началото на 90-те години. Първото издание на „Народните будители и аз“ е точно 101 години след пловдивското честване – през 2010-а година.