Сергей Лавров: Стратегията на Русия е към самодостатъчност

Свят

30-04-2016, 08:07

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма да прави бизнес според условията, които диктувал Западът

"Вече се надяваме единствено на себе си, за това си имаме всичко. Слава Богу, Господ и предците ни са ни оставили страна, която е самодостатъчна. Сега ще работим така, че при всички обстоятелства да не изпитваме никаква потребност от това, което до неотдавна купувахме само в чужбина. Повтарям, това е нашият стратегически курс."
Така руският външен министър Сергей Лавров отговаря на въпрос дали се надява скоро да бъдат отменени санкциите срещу Русия.
В интервю за шведския вестник "Дагенс Нихетер" той веднага уточнява, че този курс не означава стремеж към изолация или автархия. Но подчертава още веднъж тезата си: "Ако и когато нашите западни партньори решат да се върнат към нормално поведение, то за нас това ще са допълнителни възможности за растеж и развитие на сътрудничеството. Но за всички основни неща вече ще разчитаме само на себе си".
В разговора, публикуван и на сайта на руското външно министерство, Лавров казва още, че стремежът към самодостатъчност в икономиката "съвсем не означава, че ще прогоним чуждестранните компании", но и Русия няма да прави бизнес според условията, които диктувал Западът.
"Външната ни политика също ще бъде различна, тъй като абсолютно невъзможно е да продължаваме, както преди. Това е невъзможно, защото на Запад, в Европейския съюз и в НАТО разбираха това само по един начин – всички сме длъжни да станем като тях", обяснява външният министър.
Примерът, който Лавров дава, е свързан с правата на човека. Според него на Запад отношението към този въпрос "еволюира в посока на вселенска всепозволеност", което противоречало на 

"фундаменталните основи на нашата култура, основана на православната религия, на християнството".
В интервюто той говори за това, че Русия и Европа са взаимно необходими "заради самите себе си". Аргументите му са основно, че има бъдеще за бизнес между ЕС и Евразийския икономически съюз, в центъра на който стои Русия. Лавров добавя в тази линия и Шанхайската организация за сътрудничество, в която членува и Китай, "а скоро там ще бъдат Индия, Пакистан, Иран, а това вече са съвсем нови пазари".