Дават земи под наем край морето на Балчик

От 55 лева нагоре за декар

Община Балчик ще предостави земеделски земи от общинския фонд за новата стопанска 2016-2017 година, съобщават от кметската управа, цитирана от БТА. Свободните парцели, сред които има ниви, зеленчукови и овощни градини, както и наводнени полета и изоставени орни земи, са в землищата на Кранево, Църква, Оброчище, Гурково, Пряспа, Соколово, Тригорци и редица други села. Общината вече обяви публичен търг с тайно наддаване за свободните площи, които могат да бъдат взети под наем. Според решение на общинския съвет началната наемна цена е 55 лева за декар.
Наддаването за най-скъпите имоти по 260-270 декара в землището на Балчик ще започне от около 15 000-16 000 лева. По-евтино вървят временно неизползваеми орни земи в Дропла, Соколово, Гурково, където полета от няколко декара могат да се наемат за по стотина лева.
Търгът ще се проведе в една сесия на 18 май в залата на общинската администрация. Земеделските стопани могат да удължат срока на договора за всяка следваща стопанска година, но за не повече от десет години, посочват от общината.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен