Осем начина как да се събудим без сутрешното кафе

Животът

03-05-2016, 08:33

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Една чаша кафе дневно всъщност е полезна

За много хора сутрешното кафе е еликсир, с който ранното ставане се преодолява по-лесно, а удоволствието, което изпитваме, когато отпием първата глътка е нещо, от което малко от нас искат да се откажат, пише delo.bg.
Поредица от научни наблюдения доказват, че една чаша кафе дневно всъщност е полезна, но ако по една или друга причина се каните да изоставите кафето или поне да намалите количеството, което пиете на ден, то ние ви предлагаме няколко прости съвета:

Изяжте една ябълка.
Колкото и странно да звучи, една ябълка сутрин помага много за сутрешното събуждане. Ябълките са свежи, тонизиращи и помагат на организма ни да се пробуди и да посрещне новия ден. Самото ядене на хрупкавата ябълка също действа раздвижващо и ни помага да се разсъним.

Не си лягайте със спуснати щори или завеси.
Много по-лесно ще се разсъните сутрин, ако когато се събудите, в стаята ви е влязла естествена слънчева светлина. Тъмнината потиска произвеждането на мелатонин – хормонът, който ни помага да заспим. Ето защо сутрешните слънчеви лъчи биха подействали много ободряващо, или поне не биха ни приспали отново. По този начин намалява и шансът да се успим за работа.

Изпийте чаша студена вода.
Започнете деня си с чаша леденостудена вода. Ако сте спали поне 8 часа, без да сте се събуждали и без да сте поели дори глътка вода, на сутринта тялото ви ще бъде дехидратирано. Самата дехидратация води до умора и чувство на отпадналост. Ако пиете студена вода през целия ден, това ще ви поддържа бодри, а и здрави.

Наплискайте лицето си със студена вода.
Вероятно това е първото нещо, което всеки от нас прави сутрин. Ето защо действа ободряващо. Лицето е една от най-чувствителните зони в цялото ни тяло. Когато изведнъж усети прилив на студена вода, това моментално ще подейства и на мозъка. Най-ефективният начин за събуждане чрез този метод е не само плискане по лицето, но и студен душ – нещо, което вероятно не би се харесало на всекиго.

Отидете да потичате.
Вероятно сутрешната физическа активност е последното нещо в ума ви сутрин. Ако обаче превърнете тази дейност в навик, не само няма да имате нужда от кафе, но и от диета. Ще бъдете във форма, ще сте здрави и тонизирани през целия ден. Нещо, което нито енергийните напитки, нито кафето могат да направят.

Изпийте чаша портокалов сок.
Този съвет не важи за соковете, които можете да си купите от магазина. Истински натуралният сок, който сте си приготвили сами вкъщи, ще дари на тялото ви необходимите витамини за успешен старт на деня, ще подейства стимулиращо, ободряващо, ще подобри настроението ви и дори ще ви засити.


Направете си масаж.
Вродените сутрешни навици – протягане и прозявка не са случайни.Обикновено посягаме към раменете си, за да ги разтъркваме, когато се чувстваме изморени. Много проучвания сочат, че масажите на определени места от тялото действат ободряващо. Това важи за главата, мястото между палеца и показалеца на ръката, под капачката на коленете, в областта на врата и ходилата.


Набавете си продукти, които миришат на мента.
Миризмата на мента ни кара да се чувстваме ободрени и спокойни, помага при събуждането и съсредоточаването върху задачите, над които ни предстои да работим.