Руски писател пристигна в Добрич за премиерата на своя пиеса

Добрич Лайф

04-05-2016, 15:28

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

„Смяна на жените” ще се играе на 5 май от 19.30 часа в Драматичния театър

Руският писател Юрий Поляков пристигна в Добрич за премиерата на своята пиеса "Хомо еректус” или  „Смяна на жените" на сцената на драматичния театър "Йордан Йовков".

Авторът е сред най-популярните имена в съвременната руска литература, главен редактор на вестник "Литературная газета", член на Съвета по култура и изкуства към президента на Руската федерация.

Пиесата има дълга биография в Русия и точно днес ще се играе за 298-и път в Театъра на сатирата в Москва, разказа драматургът на пресконференция. Поляков  посочи, че никога не ходи на репетициите на своите пиеси, доверявайки се изцяло на режисьорите. В руската и световната драматургия тече процес, който разделя авторите на две групи. Едните, като мен, които пишат традиционни пиеси по правила, сформирани още от Аристотел, са малцина. С моя текст не може нищо да се направи освен режисьорът да следва сюжета, коментира драматургът.

Пиесата се поставя на добричка сцена с посредничеството на поетесата Елка Няголова и Славянската литературна академия.

В отговор на журналистически въпрос Поляков каза, че автоцензура има винаги, сега има и корпоративна цензура, която не спори и не дебатира, а "просто изключва кислорода на автора".

В "Смяна на жените" драматургът събира представителите на четири прослойки - новобогаташ, депутат, разследващ журналист, работник, за да достигне в разголващата сатира до жестоки истини за прехода, заяви режисьорът на спектакъла Костадин Бандутов.

В ролите можем да видим актьорите Красимир Демиров, Владимир Трендафилов, Радомир Андонов, Пламен Маринов, Валентин Андреев - Рафе, Любов Николова, Татяна Христова, Мария Генова и Мария Гинкова.