Пилотна образователна програма „Отворени съдилища и прокуратури”

Мисия Пловдив

05-05-2016, 08:00

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На 12 май 2016 г. приключва Пилотната образователна програма „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, представляваща съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Същата стартира в национален мащаб през предходния учебен период /2014-2015г./ и бе отчетена като изключително успешна и полезна.

Във връзка с изпълнението на Пилотната програма лектори-съдии и прокурори, определени от административните ръководители на Окръжен съд-Пловдив, Районен съд-Пловдив, Окръжна прокуратура-Пловдив и Районна прокуратура-Пловдив, проведоха лекторски часове в ГХП „Св. Св.Кирил и Методий” в гр.Пловдив. Занятията се осъществяват на място в учебното заведение с ученици от седем паралелки на десетите класове и включват обучение по теми, свързани с проблемите на детското насилие, домашното насилие над малолетни и непълнолетни жертви и мерките за защита на правата им, съдебните процедури с участието на деца, достъпът до правосъдие, непълнолетните жертви и извършители на престъпление, трафикът на хора, престъпления, извършвани от наркозависими лица и тяхната превенция, както и други актуални теми, вълнуващи подрастващите.

В програмата участваха шестима съдии, четирима прокурори и един следовател, между които се разпределиха общо десет теми, по които впоследствие се проведоха и съответните лекторски часове. Целта на това разпределение бе най-вече да се осигури по-адекватна възможност на учениците да зададат въпроси по интересуващите ги проблеми, предмет на разглеждане от съответния лектор, което доведе до оптимизиране на обучението и провеждане на дискусии, индициращи интереса на подрастващите от представяната им материя.

На 12 май от 13 часа в Актовата зала на ГХП „Св. Св.Кирил и Методий” ще бъде проведена практическа дискусия, в която 3 отбора от ученици ще представят 3 отделни предварително избрани и подготвени от тях теми пред жури в състав административните ръководители на Окръжен съд-Пловдив и Окръжна прокуратура-Пловдив, както и съдии и прокурори от участвалите в обучението лектори. Участниците в дискусията ще бъдат оценени според представянето им и отличени с грамоти. Темите, по които ще дискутират са: „Регламентиране на някои от основните права по време на социализма в България”, „Защо категорично не трябва да се разреши употребата на марихуана в България” и „Адекватни ли са предвидените според НК на РБ санкции за престъплението убийство”.