Съдят баба за убийство по непредпазливост на внука си

Крими

05-05-2016, 10:24

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Жената лекувала бебето, без да се посъветва с лекар

Апелативен съд Велико Търново трябва да постанови виновна ли е за смъртта на няколко месечния си внук неграмотната Р.Ш. Бабата е оправдана на първа инстанция по обвинение в убийство по непредпазливост. Росица Ш. сама гледала внучето си, тъй като майката избягала, а бащата влязъл в затвора. На 19 януари около 15:00 часа, подсъдимата се обадила на Спешното отделение при МБАЛ - Ловеч, че детето е с висока температура. Дошлата линейка ги откарала в болницата, а малчуганът бил  поставен на системи. Бабата обяснила на лекарите, че от предходната нощ  е започнала да му слага свещички „Ефералган” от 150 мг., през два часа и така за около 12 часа му е поставила общо 5 бр. свещички. Жената не се била консултирала с доктор.

След направени изследвания в болницата на детето била поставена  диагноза „отравяне с парацетамол”. Няколко часа след започване на лечението състоянието на детето леко се подобрило. То станало по-бодро, започнало да приема храна и течности през устата. Около 10:00 ч. коремът му започнал да се подува, към обяд започнали да се проявяват признаци на полиорганна недостатъчност, около 14:40 ч. бил извикан и реанимационен екип от интензивното отделение, но към 15:45 часа детето починало.

Според токсиколога приетата доза от 750 милиграма парацетамол при тегло на детето 9 килограма, в интервал от време - 12 часа, надвишава терапевтичната доза и попада в диапазона на силно токсична, до летална доза. Първата съдебно - медицинска експертиза по делото установила, че причина за настъпилата смърт на бебето е остра чернодробна недостатъчност, развила се на базата на интоксикацията на организма /отравяне/, най - вероятно с парацетамол, довел до тежко токсично възпаление. Назначена е била и допълнителна съдебно медицинска експертиза, според заключението на която терапевтичната доза „Ефералган” е 60 мг. на килограм телесно тегло за 24 часа, което за детето  прави 600 мг., приети през минимум интервал от 6 часа, т.е. по една свещичка от 150 мг. за четири пъти в денонощието. При приети пет свещички от по 150 мг това прави 750 мг за 12 часа, което надвишава цялата дневна доза и е равнозначно на токсична. В хода на съдебното следствие съдът назначил комисийна съдебно -медицинска експертиза, изготвена от вещи лица при УМБАЛ „Д-р Г. Странски” ЕАД – Плевен. Тази експертиза установява, че не парацетамолът е причинил смъртта на детето, а е възможно да се касае за синдром на Рей - рядко, но опасно състояние, което причинява мозъчен оток и увреждане на черния дроб. По-често се засягат деца на възраст от 6 до 12 години, но не е изключена и по-малката възраст. Свързва се с използването на аспирин, парацетамол и други медикаменти при лечение на вирусни инфекции. Така, на базата на експертното становище Окръжен съд Ловеч е оправдал Росица Ш. Делото в Апелативен съд е по протест на Окръжната прокуратура в Ловеч.