Общината въвежда правила за спортните прояви

Спорт

05-05-2016, 10:50

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Кралев награди Поморие за инвестиции в спортни таланти

Подкрепата си за решението на спортната комисия изразиха от ръководството на ЯК „Черноморец"

Ясни критерии и правила за субсидирането на спортните прояви ще бъдат въведени от следващата година в община Бургас. Това потвърдиха членовете на Постоянната комисия по спорт на свое заседание вчера. Решението е продиктувано от невъзможността общината да удовлетвори исканията на всички клубове, желаещи да организират и провеждат различни състезания и турнири.
С въвеждането на такава нормативна база ще се въведе и по-голяма прозрачност за разходваните средства.
„Към момента няма нормативна база, която да казва по какви критерии и правила да се субсидират спортните мероприятия в община Бургас. Това ще бъде направено в бъдеще”, беше категоричен председателят на Постоянната комисия по спорт Калчо Белов.
„Има клубове, които финансово се издържат от провеждането на няколко спортни мероприятия. Затова за следващата година решихме да бъдат въведени критерии. Единият от тях ще е ограничаване броя на субсидираните от общината състезания. 
Максимумът ще е две финансирани спортни прояви – едно от календара на републиканското първенство и едно от европейско или световно първенство. Финансирането на състезанията е за вид спорт, не за клуб”, изрично подчерта Антон Коджабашев. Той допълни, че по-добре е парите от бюджета за спорт да се отпускат за подготовка на бургаски юноши и девойки за участието им в европейски и световни първенства.

Подкрепата си за решението на спортната комисия изразиха от ръководството на ЯК „Черноморец”. Представители на клуба присъстваха на заседанието във връзка с тяхно искане за финансово подпомагане за провеждане на нова регата. Според ветроходците предвидените от комисията средства /2 000 лв./ са крайно недостатъчни и поискаха сумата да бъде обединена с 4 000-те лв., отпуснати за провеждането на друго състезание.
„С оглед на приоритетите на клуба за развитието на детско-юношеското ветроходство в Бургас, както и дългогодишната традиция в провеждането на регатата с олимпийски и детски класове, което е кръг от националните купи и важи за ранглистата на България, искаме гласуваните суми да бъдат обединени за тази регата, заяви председателят на ЯК „Черноморец” Атанас Кобарелов. Имате пълната ни подкрепа за промените относно субсидирането на спортните мероприятия дори и да понесем тежести”, допълни той.  
„Не можем да удовлетворим и да финансираме на 100% всеки клуб и мероприятия. Ние подпомагаме частично спорта в Бургас”, напомниха от комисията по спорта.