Внесоха обвинителен акт срещу иманяр в Силистра

Крими

05-05-2016, 12:25

Снимка:

МВР

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Осман А. не се е признал за виновен

Окръжната прокуратура в Силистра изправя пред съда 57-годишния Осман А. от село Чуковец, който е обвинен като извършител на две престъпления – за държане на повече от три археологически обекта, което представлява престъпление по член 278, ал. 6, предл. 3 от Наказателния кодекс, и за противозаконно държане на оръдия, предназначени за търсене на археологически обекти – деяние по член 277а, ал. 7 от НК, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

При претърсване в дома на подсъдимия Осман А. са иззети бронзова римска монета от III – IV век, плочка от бронзов пръстен с изображение на богинята Артемида /Хеката/, датирани към III – I век преди Христа, 2 железни ножчета и фрагмент от железен косер от X – XV  век, както и бронзова монета на град Амисос, област Понт, Мала Азия, която е датирана към  II – I век преди Христа.

По време на обиска са  иззети и два металотърсача, предназначени са търсене на археологическите обекти. Подсъдимият е съзнавал, че откритите вещи в дома му са продукт на човешка дейност от минали епохи и представляват археологически обекти, за които е трябвало по закон  да съобщи на властта в седемдневен срок.

В хода на разследването Осман А. не се е признал за виновен. Предстои делото срещу 57-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане в Окръжния съд в Силистра.