Бургас посреща мощите на св. Георги от Атон

Мисия Бургас

06-05-2016, 14:01

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Приемаме мощите на свети Георги на 6 май

Те ще останат в града, който ще има втори светец - покровител

Бургас ще има втори светец-покровител. Освен от св. Николай Чудотворец, градът ще бъде закрилян и от св. Георги Победоносец. Негови мощи от манастира Ксенофонт в Света гора ще бъдат подарени на Бургас навръх големия християнски празник Гергьовден. Светецът е на особена почит в атонската обител, където се пази и негова чудотворна икона. 
Даряването на светите мощи става възможно благодарение на инициативата на кмета на Община Бургас и съдействието на Балканското атонско дружество, и „Лукойл“.  Светинята ще бъде донесена в Бургас по време на официалното честване на Гергьовден и след благославянето на бойните знамена, което ще се състои на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на Общината. 
Мощите ще бъдат ескортирани от жандармерия, носени от архиерейския наместник отец Севастиян и връчени с тържествен ритуал на Сливенския митрополит Иоаникий. От площад „Атанас Сиреков“ с процесия съставена от представителни военни части на Гарнизон Бургас, бургаското духовенство и гражданството, реликвата ще бъде отнесена до църквата „Св. Богородица“. 
Мощите на свети Георги от манастира Ксенофонт се съхраняват в специален реликварий. Част от неговата украса е златна ръка, в която са вплетени нетленните останки на Победоносеца. След пренасянето им в Бургас те ще даряват жителите му със сила и смелост. 
В Бургас се пазят други две църковни реликви. В катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ се намира част от Светия Кръст. Ампула с миро от мощите на св. Николай Чудотворец е другата реликва, пред която отправят молитви миряните в морския град. Тя бе дарена за новостроящия се храм в „Меден рудник“, който носи името на светеца. Мирото изтича всяка година на 9 май от гроба на Чудотвореца в италианския град Бари.