Бронзовата фигура на Свети Георги ще бди над Поморие (снимки)

Новооткритият символ на вярата получи благословията на Сливенския митрополит Иоаникий

Официалното откриване на бронзовата фигура на Свети Георги Победоносец ознаменува началото на днешния светъл празник в Поморие. За да бъдат част от значимото събитие, стотици жители и гости на града се събраха в пространството пред едноименния манастир. Сред тях бяха и специалните гости от побратимените градове в Гърция, Турция, Румъния и Унгария.

Новооткритият символ на вярата и закрилник на Поморие получи благословия лично от Н. В. Пр. Сливенския митрополит Иоаникий: „Всяко едно добро нещо оставя трайна следа не за дни, не за месеци, не за години, а завинаги, но само, когато е направено с любов и вяра. Днес преди всичко трябва да благодарим на творците, които са се потрудили за създаването на този свят образ”.

Негово Високопреосвещенство пожела на всички сили, здраве и дълголетие и изказа благодарност към кмета Иван Алексиев за поканата и честта да освети скулптурната композиция.

 „Горд съм, защото това се постигна с усилията и енергията на много хора. Повод за гордост е, че всеки дари от сърце. Само добрият човек дарява, а ние поморийци сме истински и добронамерени“, с нескрито вълнение сподели кметът на община Поморие. По-късно той представи и четиримата изкусни творци, посветили цялото си време и енергия в създаването на внушителната фигура. Христо Георгиев, Стефан Вепшек, Пенчо Шейтанов и Руслан Русев бяха удостоени с плакети и грамоти – израз на признателност към всеотдайната им работа.

Тържественото откриване на бронзовата фигура бе част от богатата празнична програма по повод деня на Поморие. От 11.30 часа утре програмата продължава с турнир по народни борби „Гергьовден“, който ще се проведе пред манастир “Свети Георги” за трета поредна годинa.