Изложба на Златю Бояджиев в Двореца

Експозицията сложи началото на новия културен сезон

"Двореца" в Балчик откри новия културен сезон с изложба от живописни платна на големия български художник Златю Бояджиев. Експозицията от 16 картини е част от колекцията на Регионалния исторически музей в Благоевград. "Овчари", "Пастирки", "Кошари край Карналово","Воденицата в Благоевград", "Черквата в Селище","Метачка" са сред знаковите заглавия, за които майсторът е почерпил вдъхновение в Пиринския край. Картините са сътворени през 1975 година, когато тогавашната общинска управа на Благоевград кани художника, който е запленен от природата и добротата на хората в Югозапада, разказа директорът на Регионалния исторически музей Христина Цонева. По думите й колекцията, която е част от националното художествено богатство, е представяна на много изложби в страната и чужбина. Гостуването в Балчик е възможност творческото наследство на Златю Бояджиев да бъде популяризирано и сред чуждестранните туристи.
Сред първите посетители на експозицията са ученици и преподаватели от училището по стъкларство и дизайн във Валашке Мезиричи, Чехия, които са на пленер в "Двореца", съобщи директорът на държавния културен институт Жени Михайлова.
Изложбата от картини на Златю Бояджиев ще бъде достъпна за посетителите в галерия "Тихото гнездо" в архитектурно-парковия комплекс до края на юни.