На тържествена церемония в лондонската катедрала Southwark кандидадът на лейбъристите Садик Хан бе обявен за нов кмет на Лондон. По този начин той официално стана първият мюсюлманин, заел кметския пост на английската столица.

„Казвам се Садик Хан и съм кмет на Лондон”, обяви той под бурните аплодисменти на събралото се множество.

Повтаряйки, че ще бъде кмет на всички лондончани, той изтъкна, че все още не може да повярва на успеха си. Искам това да бъде най-прозрачната, честна и общественодостъпна администрация на Лондон, подчерта още Хан.

Намирам се тук, благодарение на възможностите и помощта, които градът даде на мен и моето семейство. Искам лондончани да получат същото, което градът даде на мен, заяви още 46-годишният Садик Хан.

Припомняме, баща му 25 години е автобусен шофьор в Лондон. Баба му и дядо му на времето заминали от Индия за Пакистан. Хан има осем братя и сестри. Той е юрист по образование, занимаващ се със защита правата на хората.

Заемал е постовете държавен министър по въпросите на местното самоуправление и на транспорта.

Той победи основния си съперник консерватора Зак Голдсмит, събирайки 57 % подкрепа по системата на провеждане на кметските избори в Лондон. За него са гласували 1 310 143 лондончани.