Възстановка на Априлското въстаниe правят в Перущица

Животът

08-05-2016, 07:00

Снимка:

Община Перущица

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Перущица отбелязва с богата програма 140-годишната от избухването на Априлското въстание. Тя ще започне в 19 часа на 9 май, понеделник със заупокойна панихида в Историческата църква „Св. Архангел Михаил“, която ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. В 20 часа ще се проведе церемонията по издигане на националния флаг. Ще бъдат поднесени  венци и цветя от признателното гражданство и държавни институции  на паметната плоча на братя  Тилеви, паметника на Петър Бонев, Историческа църква „Св. Архангел Михаил“. След слово на кмета на Община Перущица Ради Минчев, зрителите ще имат удоволствието да гледат музикално-поетичния спектакъл „Памет за Перущица“ със сценарий и режисура на Алексей Кожухаров и Петър Тосков, хореография – Стефан Йорданов. Тържествената проверка-заря е с участието на представителни роти от Четвърти артилерийски полк – гарнизон Асеновград и Представителен духов оркестър на военновъздушните сили. Празничните илюминации  ще осветят централния площад. Преди зарята е предвидена и възстановка на събитията от преди 140 години.
По-рано в празничния ден от 15 часа в читалище „Просвета – 1862“   ще се състои среща на гражданите с актьора Калин Сърменов, който е  родственик по майчина линия на Спас Гинов.
Перущица е един от градовете, в който са загинали най-много хора по време на въстанието.
Ден по-късно по повод Празника на Перущица – 10 май на Централен площад „27 априлий“ ще се състои концерт на Поли Паскова. Той е с  начален час от 19 часа. 
Кметът на Община Перущица Ради Минчев е отправил покана към известната певица, която с индивидуалния си стил и присъствие съумява да повдигне българския дух и национално самочувствие. Поли Паскова има издадени 14 самостоятелни албума и е носител на множество награди. Последният проект на певицата е спектакълът „Свята земя Българска”, представен пред 10 000 зрители в зала „Арена Армеец”. Поли Паскова подготвя истински народен празник в Перущица със своя разнообразен репертоар, който обхваща аудитория от всички възрасти.