Днес е Международния ден на Червения кръст

Добрич ще отличи шестима за доброволческа дейност

Първите червенокръстки дружества в България са учредени още след Освобождението на България през 1878 година. Тяхната цел е подпомагане на болните и ранените от войната.
Местните организации възникват както в Княжество България, така и в Източна Румелия. Популярността им и осъзнатата нужда от съществуването им бързо се разрастват. Започват да получават подкрепата и доброволческия труд на много видни българи.
Областният съвет на БЧК ще отличи най-активните свои членове и доброволци за изминалата година.

По предложение на ОС на Български Червен кръст Добрич, за активна Червенокръстка дейност през 2015 г. с решение на НС на БЧК се удостояват със звание „Отличник на БЧК“ 6 доброволци и 2-ма със звание „Млад отличник на БЧК“ от младежката организация.

Званието „Отличник на БЧК“ ще получат Соня Георгиева – доброволец на БЧК от 2006 г., председател на Общ. организация на  БЧК Добричка и член на Областен съвет на БЧК Добрич от 2013 г. - за активна червенокръстка дейност и принос за равитие и укрепване на Добричката организация, Мария Стойчева – Консултант-управленско консултиране, член и доброволец на Общинска организация на БЧК Добрич от 2006 г. - за принос в дейности по привличане на доброволци, членове и симпатизанти, Калина Димитрова – психолог, член на БЧК от 2001 г., доброволец “ДЕРБАК“, Национален обучител по първа психологична помощ - за принос и участие в социално здравни програми и работа на терен като член на ДЕРБАК, Еленка Петрова – Педагог, член и доброволец на БЧК от 2006 г. - за принос и участие в социално здравни програми и работа с деца в ЦОП, Веселин Ганев – Регионална дирекция национален строителен контрол -  дългогодишен безвъзмезден кръводарител дарил кръв над 60 пъти и участие в промоционални кампании на БЧК в град Добрич и Мария Андреева – Община Генерал Тошево, технически сътрудник -   дългогодишен безвъзмезден кръводарител дарил кръв над 30 пъти и участие в промоционални кампании на БЧК в община Генерал Тошево.
За „Млад отличник на БМЧК“ ще бъдат отличени две възпитанички на ФСГ „Васил Левски“ - Елица Пенева и Никол Василева.