В Турция има около 800 000 работещи деца на възраст между 14 и 16 години. Това обяви ръководителят на Конфедерацията на турските бизнесмени и индустриалци (Тюрк-Иш) Ергюн Аталай, цитиран от „Хюриет”.

Той отбеляза, че проблемите съществуват, въпреки мерките, които Министерството на труда и социалната сигурност е предприело по въпроса.

„Преобладаващата част от децата работят в земеделския сектор или по строежи и мини. Терористичната групировка (незаконната Кюрдска работническа партия) също държи 4000 деца на възраст между 11 и 15 години”, заяви Аталай. Той призова да се предприемат повече стъпки за справяне с проблема.

Ергюн Аталай представи данните по време на международна конференция в Истанбул, организирана от Министерството на труда и социалната сигурност.

Аталай допълни, че синдикатите и работниците отдавна са чакали наскоро приетия закон за трудовата медицина и сигурността.

„За съжаление около 589 работници са загубили живота си в нашата страна за изминалите четири месеца. Приблизително четирима души умират всеки ден на работните си места. Има и такива, които са ранени или стават инвалиди. Техните семейства плащат за това, но и нашата държава плаща”, коментира Ергюн Аталай.

Той подчерта, че трагедията в мината в Сома през май 2014 г. е била повратна точка за турското правителство, министри и синдикати.

„За съжаление обаче цената бе висока. След това с разпореждане от страна на президента Реджеп Ердоган смените в мините бяха намалени до 6-часови и миньорите имат два почивни дни всяка седмица”, посочи Аталай.