"Книги за смет" отново в Бургас

Бургазлии ще получат безплатна книга срещу 1 кг. пластмасови отпадъци

Кампанията "Книги за смет" се завръща в град Бургас за трета поредна година. Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда и четенето, ще се осъществи на 14 май пред Пантеона между 10.00 и 13.00 часа.

За да участвате в "Книги за смет" е нужно да съберете и предадете 1 килограм пластмасови отпадъци. В замяна ще получите талон за безплатна книга от щанда с предварително подбрани заглавия в деня на събитието. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.

За рециклиране се приемат пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, палета и каси, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, пластмасови играчки и други пластмасови изделия. Те трябва да са изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др., както и отпадъци, които не са пластмасови.

Най-търсените книги през тази година са "Тайната градина" и "Макс и Мориц", специално издадени за кампанията от организаторите издателство Smart Books и фондация "Credo Bonum", с помощта на партньорите им от Българо-американска кредитна банка, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново, Кюстендил и Варна.

През миналата година в Бургас беше поставен рекорд за най-много събрани и рециклирани пластмасови отпадъци в рамките на кампанията.