Кметът на „Източен“ и представители на детски градини на образователен обмен в Гърция

Мисия Пловдив

10-05-2016, 11:00

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков поведе група педагози от детските градини на образователен обмен в Гърция, където всички се запознаха с образователната система в южната ни съседка и приложението на европейските проекти в тях. В община Катерини лично зам. кметът по образование Теодорос Павлидис посрещна групата, сред която бяха и Милка Добрикова- заместник-кмет и Стефка Симеонова- експерт „Образование”, в началото на града и екскортира  българските си колеги до Втора детска градина, където целия екип и общинската администрация   в лицето на Нана Папамихаил и Христосомос Кирдиандис посрещнаха сърдечно и в типично гръцко гостоприемство своите колеги. 

Сред най-обсъжданите проблеми  в дискусията бяха образователните системи, финансирането на дейностите, материалната база и усвояването и реализирането на европейските проекти, тъй като гръцката страна усвоява доста европейски средства за предучилищното си образование. Интересът към срещата с българските колеги беше огромен и това обясни присъствието на всички работещи в детския комплекс от ясла и градина, независимо, че за тях денят беше част от Великденска ваканция. 

Не е тайна, че именно в Пловдив се диппломират една голяма част от бъдещите предучищни педаогзи от Гърция, които после работят в родината си. Българските гости разгледаха цялата градина и останаха впечатлени от  много неща:  прекрасен образователен интериор-дело на педагозите, наличие на  много резулати от творчески дейности на децата, използване на природни материали; икони на Богородица във всяка занималня,  отсъствие на легла за следобеден сън, който е по желание на децата, големи веранди за игри на открито и др. Изненада беше и задължителна лятна ваканция за детските градини, които остават затворени за ремонти и други дейности.  

Домакините впечатлиха с подаръци- рисунки и творби от децата, а всеки гост получи  специален медал на община Катерини. На кмета на район „Източен“ Николай Чунчуков беше връчен почетен плакет със символично пожелание за бъдещи съвместни контакти и прояви.

Районният кмет и екипът му отправиха специална покана към домакините си  за посещение в Пловдив и детски градини на Район „Източен”, като специално беше обърнато внимание на откриването на най-новата градина –ЦДГ „Чайка” през есента. В тази връзка г-н Чунчуков разказа, че това е една от малкото градини в България, която се строи по индивидуален проект, а не по адаптиран типов. „Надявам се скоро да можем да ви върнем гостоприемството и да ви покажем доста неща при нас в детските градини, а и кафето в Пловдив е много хубаво“- каза на изпроводяк кметът на „Източен“.

По време на образователния обмен Николай Чунчуков се беше погрижил да запознае директорите  и учителите от района с новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” и електронната ИСУН, за да могат градините да кандидатстват като бенефициенти с проектни предложения  по  отворените схеми.