Днес е Световният ден на мигриращите птици

Тази година темата е посветена на незаконното убиване и търговията с диви птици

Днес, 10 май, е Световният ден на мигриращите птици. Тази година темата е посветена на незаконното убиване и търговията с диви птици, за да се обърне внимание на чудото на миграцията и на проблемите, свързани с оцеляването на птиците по време на дългия път до дома.

В Бургас Световният ден на мигриращите птици ще бъде отбелязан на 11 май (сряда) от 19.00 часа в приятната атмосфера на Зелената къща /ул. "Патриарх Евтимий" 9, до Стария съд/, където Владимир Младенов от Българско дружество за защита на птиците ще разкаже подробности за някои от мигриращите птици. Той ще говори и за незаконното улавяне и търговията с диви пойни птици.

В България незаконната търговия на диви пойни птици все още се случва, въпреки че в сравнение с 80-те и 90-те години на миналия век значително намаля. Но и днес могат да се видят опънати мрежи за улов на щиглеци (калдаринки, кадънки), конопарчета, скатии и зеленики, които се продават за по няколко лева на различни пазари в страната. Всички диви пойни птици са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а улавянето, притежаването, продажбата и убиването им е административно нарушение и глобата е до 5 000 лв.

Инициативата в Бургас се организира от проект "Солта на живота", LIFE+.

Входът за събитието е свободен.