Димитър Делчев от РБ: И без АБВ управлението е стабилно.

Политика

11-05-2016, 13:55

Снимка:

bgonair

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Със стъпката към БСП и ДПС АБВ се връщат към коалицията КОЙ

"И без АБВ управлението е стабилно. Напускането на лявата партия води до изчистване. Само дясно-центристко управление с патриотичен профил може да преведе страната през тази сложна международна обстановка."

Това каза в студиото на BGonAIR Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента.

Със стъпката към БСП и ДПС АБВ се връщат към коалицията КОЙ и опитите да се покажат като алтернатива само доказаха, че са част от статуквото, каза Делчев. Според думите му напускането им е конюнктурно решение, чиято единствена цел е политическо запазване, тъй като АБВ нямат доверието на хората. Национално отговорната позиция не е защита на личния партиен интерес, както АБВ направиха при първото подсвирване отляво, категоричен бе той.

Отстрани изглежда сякаш АБВ ползват МТСП, за да оправят партийните си структури и вътрешнопартийните си проблеми. Не успяха и да постигнат популярност чрез социалната реформа, в средата на която се наложи финансовият министър да търси решение на проблема с изплащането на пенсиите, което е работа на социалния министър, затова дезертираха от нея, коментира Делчев. АБВ няма да ни липсват, тъй като те не подкрепиха много реформаторски политики като конституционните промени, съдебната реформа, антикорупционния закон, добави той.

Относно промените в Изборния кодекс Реформаторът заяви, че амбицията на мнозинството е създаването на обща позиция. ИК трябва да дава възможност на българите зад граница да гласуват без затруднения, както и да се справи с проблемите при провеждане на избори на територията на Турция и разговорите, как да бъде постигнато това, продължават.

Делчев обяви, че с ПФ нямат принципни различия по темата за ЕС и режимът за разкриване на секции там трябва да бъде по-либерален. В понеделник имахме среща с българи, живеещи зад граница и след това обсъдихме техните искания с партньорите, каза Делчев и заяви, че се търси съгласие относно връщането на режима за 40 заявления за разкриване на секция, вместо настоящите 100, както и възможност за разкриване на повече секции в ЕС дори и там, където има български консулства и посолства.

Важно в момента е да открием дебата за текстове, които не бяха приети в ИК на второ четене като активната регистрация, без която от името на 1 млн. „мъртви души“ ще продължи да се гласува, категоричен бе Делчев. Всички политически партии в определен момент са защитавали активната регистрация и изчистването на избирателните списъци, но до този момент не сме видели воля това да се случи, надявам се това да се случи, коментира той.

Пресофис, 11 май 2016 г.