Емо Костадинов: Няма друг вариант освен оздравителен план за ЦСКА

Следващият собственик няма да харчи с лека ръка парите, които ще отдели за бюджета

Членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов даде интервю пред Блиц Спорт  във връзка със ситуацията в ЦСКА и в българския футбол въобще.

- Емо, какви са шансовете ЦСКА да се завърне във футболния елит на България?
-Всичко зависи от решението на съда, което би трябвало да излезе следващата седмица. Тогава ще стане ясно точно колко са задълженията на клуба. Но нещата най-много зависят от оздравителния план, който очакваме да бъде предложен.
-Смяташ ли, че това е спасението на ЦСКА – оздравителния план?
-Разбира се. Аз отдавна съм казал, че няма друг вариант. Отдавна съм обявил в публичното пространство, че спасението се крие в оздравяването. И понеже сега темата е повече от актуална – ще го повторя още веднъж. Така ще се запази автентичният, истинският ЦСКА. При останалите варианти ЦСКА няма да е ЦСКА, тъй като ще загуби връзката с миналото си. А никой не иска клубът да се разделя със своята история.

-Оптимист ли си за бъдещето на клуба?
-Да, вярвам, че ще бъде създаден и най-вече реализиран оздравителният план. Вярвам и друго – че следващият собственик на ЦСКА няма да харчи с лека ръка парите, които ще отдели за бюджета. В никакъв случай не бива да се повтаря това, което правеха предишните шефове на ЦСКА. Те работеха на принципа: „Следващият ще плати”. Така дълговете се трупаха ли трупаха и станаха огромни.

-Мнозина обвиняват БФС, че пречи на ЦСКА...
-Нека да говорим сериозно. Футболният съюз никога не е пречил на ЦСКА. Ще ви дам последния пример, който може би не знаете – ние удължихме срока за лицензиране специално за ЦСКА.

-Ще има ли Висша лига?
-Със сигурност ще има нов формат на първенството. За целта провеждаме всекидневни срещи с клубовете, с министерството на спорта, с полицията. Скоро ще организираме такава и с феновете. От следващия сезон ще станем свидетели на рестарта на българския футбол. За да се осъществи обаче той, основна роля ще имат самите клубове. Държавата в лицето на министерството на спорта също ще помогне. И то много. Ние сме в постоянен контакт с министерството.