В Карлово отбелязаха 140 години от рождението на Пешо Радоев с балетен спектакъл

Новините

11-05-2016, 17:58

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Школата за класически балет „Н. А. Долгушин” от Санкт Петербург, Русия гостува в Карлово с постановката „Палечка”. Поводът - 140 години от рождението на Пешо Радоев – виден карловец, първият български балетмайстор и основоположник на българското балетно изкуство. Той е един от малко известните карловци, които прославят България на големите европейски сцени – Прага, Виена, Санкт Петербург, Краков. През 1919 г. открива първата балетна школа в България. Като председател на съюза на преподавателите по танци издава специализирано списание „Танц”. Пешо Радоев е включен в Енциклопедията на българската музикална култура.

За да бъде отбелязана годишнината от неговото рождение, за първи път пред карловска публика бе представено изпълнение на руски класически балет. Чудесната постановка, прекрасното изпълнение на танцьорите и професионално изработените сценография и костюми, доставиха истинско удоволствие на зрителите в НЧ „Васил Левски – 1861 г.”.

Балетната школа „Н. А. Долгушин” гостува в Карлово по покана на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов. От негово име бяха поднесени цветя и благодарствен адрес към ръководителя на школата и танцьорите.

На балетната постановка присъстваха заместник-кметовете Антон Минев и Стойо Карагенски, секретарят на общината Стефан Стефанов, представители на руската общност в Карлово, общественици и любители на танцовото изкуство.