Агенцията по заетостта пусна отново скандална схема за наемане на безработни

Най-доброто от печата

12-05-2016, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това стана в последния работен ден на Калфин като социален министър

В последния ден на Ивайло Калфин в социалното министерство подчинената му Агенция по заетостта отвори пак скандална схема за наемане на безработни.
По нея фирми се субсидират да наемат неграмотни, възрастни и дългосрочно безработни. “Обучение и заетост” бе спряна преди Великден от Калфин след публикации на “24 часа”, които разкриха как са финансирани току-що създадени фирми на принципа “пръв по време”, като срокът за кандидатстване реално бе 2 часа. 8 млн. лв. бяха раздадени на 157 фирми.
Сега схемата тръгва наново с ресурс от 30 млн. лв., парите пак ще се раздават на принципа “пръв по време, пръв по право”.
Зам.-министър Зорница Русинова от ГЕРБ е фаворитът за поста на Калфин, научи “24 часа”. Тя единствена от 4-мата му замове не подаде оставка с него. Било вариант и вицепремиерът Томислав Дончев да получи ресора.
При рестарта на схемата сега има ограничение да се наемат само по 6 субсидирани безработни от 1 компания. Освен това заявките няма да се подават в електронната система, а по имейл. Парите са разделени по квоти по области. Критериите са равнище на безработицата с тежест 40%, безработни над 29 г. с тежест 40% и заявки от фирми с тежест 20%.
Най-много пари - 1,7 млн., отиват за Пловдив при безработица 7%. София-град с безработица 2,8% е на 3-о място с 1,5 млн., след нея са области с безработица около 19% като Сливен и Монтана и Видин с 22%.