Детектори за скрити телефони на матурите, родители оглеждат тоалетните за пищови

Пуснаха на промоция слушалка с кредитна карта и блутут, вграден в очила

На матурите ще има детектори, които да дебнат абитуриентите за скрити телефони. МОН предвижда два пакета мерки срещу преписване по време на изпита - тайни и явни. Детекторите вече са осигурени за повечето училища и се монтират към камерите, съобщи пред „Стандарт” заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Устройствата пищят, когато в стаята бъде засечен ученик със скрит GSM. По думите на Стаматов това не изисква някаква сериозна инвестиция, защото тези устройства стрували стотинки.
Сред мерките, освен оставянето на мобилните телефони, е и изземването на "умни" химикалки и часовници. На зрелостниците ще бъдат раздавани черни химикали от МОН, с които да пишат. Освен това около 10 000 учители и 2700 родители ще патрулират в коридори и санитарни възли за скрити пищови.
За първи път ще бъдат изземвани мобилните телефони не само на учениците, а и на квесторите, които ги пазят. В момента се проверява в кои училища има записващи камери и трябва ли да бъдат набавени още. Експерти на просветното министерство ще наблюдават матурите и в реално време. По-голямата част от просветните чиновници пък ще бъдат командировани в различни градове, за да станат част от комисиите за изпита.
В същото време сайтове за преписвачи пуснаха промоции от тайни средства за подсказване. Сред хитовете е устройство във вид и с размери на кредитна карта, което струва 180 лева. То приема сигнала отвън, а слушалката е във вид на тапичка, която се поставя в ухото на ученика. В момента тя върви на промоция срещу 153 лв.
Продават се и фалшиви очила с вградени в тях слушалки, които струват 200 лева, но отстъпката за тях е 20 лева. По-евтини вървят микрослушалки тип "тапичка", които могат да бъдат намерени и за стотина лева.
За първи път Езикова гимназия Кърджали ще връчи статуетка "Полет" на завършващи зрелостници за отличен успех и принос към школото.
40 училищни "Оскар"-и ще бъдат раздадени на специална церемония. Местният бизнес ще награди шестима от най-изявените абитуриенти и с парични награди. Част от средствата младите ботевци са решили да предоставят за закупуване на инвалидна количка за 10-годишен ученик. "Кампанията "Тениска вместо костюм" е позната сред нашите ученици. Тази година част от нашите абитуриенти също са решили да се включат в нея", каза Йорданка Чавдарова, директор на ГПЧЕ "Христо Ботев".