Софийски фестивал на науката

Животът

12-05-2016, 11:02

Снимка:

british counsil

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Повече от 70 лекции и презентации и 27 щанда с изложби, игри и демонстрации са включени в тазгодишното, шесто по ред издание на Софийския фестивал на науката, организирано от Британския съвет в България. Фестивалът започва днес с тържествено откриване по обяд и ще продължи до неделя.
Специален гост на фестивала тази година ще бъде д-р Мат Тейлър, главен учен на мисията "Розета" на Европейската космическа агенция. Тази мисия осъществи първото в историята кацане на космически апарат върху комета. Тази вечер на голямата сцена на театър "София" Тейлър ще разкаже как е замислена и осъществена мисията.
Точно преди лекцията на известния космически учен, ще се проведе финалът на вече традиционния и за България международен конкурс FameLab. Финалистите - млади учени в разнообразни сфери - ще имат по 3 минути да представят своята разработка и да пленят публиката и журито. Темите също са разнородни - от образуването на почвата, прашинка по прашинка, през продължителността на живота в българките условия до и първата брачна нощ при някои семейства пеперуди, до сакралната връзка между арнаутската чушка и Бай Ганьо.
Днес ще има и още за космоса - полският учен Карол Вуйчицки в 12 ч. ще говори за звездите и звездобройците, а по-късно професорът по биология и геология от Университета в Акрън, САЩ, Хейзъл Бартън ще потопи публиката в дълбините на пещерите.

До края на уикенда има още десетки развлекателни, опознавателни и любопитни дейности и лекции, на които могат да се насладят малки и големи. Има и още международни гости-учени, които ще говорят за това какво е общото между математиката, шаха и литературата; как испанските учени се опитват да докажат ДНК на Сервантес; какви са постиженията на италианците в химията и на чехите във вирусология. Успоредно през цялото време ще са достъпни шатрите с роботи, конструктори и всякакви материали за експерименти и игри, а има и богата ученическа програма за организирани групи ученици, в които и други желаещи деца могат да се включат.

Софийският фестивал се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерството на образованието и е част от календара на  културните събития на Столична община. Достъпът до голяма част от събитията е безплатен а за част от лекциите билетът е 5 лева, за деца и пенсионери 4 лева. Билети можете да закупите на място от информационната шатра в парка "Заимов" пред театър "София".