Благотворителна фотосесия превръща кучета от приют в терапевти на деца

Животът

12-05-2016, 15:58

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Иновация: “Кучемати” заработиха на три места в Бургас

Канистерапията или използването на кучета при терапевтирането на деца с увреждания е нов метод за България

Благотворителна фотосесия в Морската градина на Бургас ще подпомогне набирането на средства за сертифициране на кучета от приют в терапевти на деца с увреждания. На 15 май от 11 часа в района между „Флората“ и кучешката градинка, майстори на обектива ще снимат безплатно бургазлии и техните домашни любимци в подкрепа на каузата „Куче-терапевт“. В проекта ще вземат участие ентусиасти, завършили курсове в специализираното фотографско училище PhotoSchool, подпомогнати от известните бургаски фотографи Марияна Стоянова и Милен Добрев. Всеки, който иска да подкрепи идеята, ще може да дари сума по своя преценка, а събраните средства ще бъдат предоставени на специализирания център за обучение на кучета терапевти, асистенти и водачи фондация „Апорт“.

Фондация „Апорт“ вече има своето първо куче от приют, получило сертификат за асистент. Тами е преминала почти едногодишно обучение и от няколко месеца е неотлъчно до своя нов стопанин- деветгодишния Димо, болен от детска церебрална парализа. Обучението на Тами е било финансирано изцяло с личните средства на ангажираните по проекта. Чудесният резултат, постигнат с Тами, провокира подръжници на идеята да потърсят алтернативен метод за набиране на средства, за да може проектът да бъде продължен.

От фондация „Апорт“ вярват, че Димо няма да бъде първият и последният собственик на четириног асистент от приют и са готови да подберат и обучат и други кучета. За целта, обаче, са необходими средства, които няма как да бъдат осигурени от лични дарения. Организираната фотосесия на 15 май в бургаската морска градина е стъпка по пътя на набиране на средства, с които следващото дете да получи своя обучен четириног приятел.

Канистерапията или използването на кучета при терапевтирането на деца с увреждания е нов метод за България, но постепенно набира скорост. Обучените кучета подпомагат рехабилитацията и социалната интеграция на хората със специални нужди, както и развива моториката, психичните процеси и речевата дейност.