Всички по стълбите! "Ден баз асансьори" в Пловдив

Мисия Пловдив

13-05-2016, 09:50

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Много служители на Община Пловдив, начело със заместник-кмета „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” Димитър Кацарски се включиха в европейската инициатива за „Ден без асансьори”. Тази сутрин те избраха да се качат по стълбите на административната сграда на площад „Централен” № 1, за да стигнат до работните си места.

Повечето от служителите с ентусиазъм пренебрегнаха удобството да използват двата асансьора, които бяха затворени с ленти, макар и символично. Те споделиха, че ежедневно предпочитат стълбите и ходят пеш.

В Пловдив кампанията се провежда за втора поредна година. Идеята е да се подкрепят и окуражат хората, които нямат време за спорт, да бъдат по-активни в ежедневието си. По време на мероприятието се раздаваха информационни материали, в които бяха описани ползите от използването на стълбите.

Всички дейности, част от „Ден без асансьори”, са доброволни, а достъпът до асансьорите беше гарантиран за хора с увреждания, с намалена подвижност, както и за тези, които не желаят да се включат в кампанията.

„Ден без асансьори” е част от кампанията NowWeMOVE, която в България се координира от сдружение „BG Бъди активен” и се провежда в цялата страна.

Целта на това събитие е да се привлече общественото внимание върху значението на  физическата активност за здраве и да покаже, че за да се движим и бъдем активни, не е необходимо да отделяме време и средства.